raf degens corda

Bewoners bedelen buit aan minderbedeelden

Een hele hoop kabels, elektrisch materiaal, 60 kg batterijen én tientallen laptops voor het goede doel: dat is een deel van de buit die de bewoners van de Corda Campus hebben ingezameld in het kader van de Europese Week van de Afvalvermindering. Bedrijven als Scapta en Prato lieten zich daarbij van hun beste zijde zien.

"Het is voor het eerst dat we vanuit Corda Campus onze schouders hebben gezet onder de Europese Week van de Afvalvermindering", zegt campusdirecteur Raf Degens. "We zijn er zeker van dat we met onze 250 bedrijven een verschil kunnen maken en heel wat toestellen of materialen een tweede leven kunnen geven. We vinden duurzaamheid erg belangrijk en proberen deze lijn zoveel mogelijk door te trekken. Heel concreet hebben we maar liefst 64 laptops ingezameld, vooral gedoneerd door onze Cordabewoners Prato en Scapta.

“Ik ben een grote voorstander van de circulaire economie en als we daar een steentje aan kunnen bijdragen, doen we dat heel graag”, zegt Alex Vandereycken, Managing Director bij Scapta.


Grote impact

De ingezamelde laptops worden nu geschonken aan Ondernemers voor een Warm België, het project onder de bezieling van Mark Lens. De organisatie werkt samen met gemeenten, scholen en armoede-organisaties die de refurbished laptops verdelen bij de gezinnen en kinderen die de steun het meest nodig hebben. "Verder werd er ook nog eens 60 kilo gebruikte batterijen ingezameld", voegt Raf Degens nog toe. "Op zich een kleine inspanning voor ons, maar wel met grote impact op de natuur. Er werden ook nog 3 kuub aan divers elektrisch materiaal, 1 kuub toners én 8 kuub aan kabels ingezameld waarvan de opbrengst geschonken wordt aan De Warmste Week. Er zullen door Natuurpunt tevens nieuwe bomen worden geplant als gevolg van dit initiatief."

Corda Campus wil de inspanningen niet beperken tot één week per jaar. "We gaan inderdaad de bedrijven stimuleren om permanent waakzaam te zijn voor afvalpreventie", stelt Degens. "We maken hen bewust om herbruikbare drinkbekers mee te brengen, defecte toestellen te deponeren in het inzamelpunt, of gebruikte dozen bij ons op te halen om nieuwe producten te verpakken. Het doel is om alle materialen een tweede of derde leven te geven. We gaan hier zeker mee verder en tekenen ook alvast in voor een nieuwe editie volgend jaar!”, besluit de campusdirecteur.