eurosys computers

Bijna nieuwe laptops via contract in Houthalen

ICT-huis EuroSys Business uit Houthalen-Helchteren heeft als enige in België een overeenkomst afgesloten met het Britse Circular Computing. Dat bedrijf herfabriceert gebruikte laptops tot zo goed als nieuwe exemplaren. Op deze manier willen ze zorgen voor duurzame IT.

Circular Computing is bezig met de uitbouw van een netwerk van gespecialiseerde IT-resellers in Europa om hun 'remanufactured' laptops te verdelen. Deze toestellen werden 3 jaar lang in bedrijven gebruikt, en zijn daarna helemaal uit elkaar gehaald en volledig vernieuwd. Naast een nieuwe batterij en een upgrade van de onderdelen, krijgt de laptop ook een nieuwe look en 3 jaar garantie mee. Zo zorgt Circular Computing voor "zo goed als nieuwe" laptops die niet alleen duurzaam, maar uiteraard ook een stuk goedkoper zijn dan nieuwe (zowat 50%).

EuroSys wil deze tweedehands laptops in eerste instantie naar de scholen in ons land brengen. "Later breiden we de afzetmarkt uit naar bedrijven en overheden", zegt Mark Lens, oprichter en CEO van EuroSys. "Het doel is om duurzame, betaalbare en milieuvriendelijke laptops naar organisaties in België te brengen."

De samenwerking past in de ambitie van EuroSys naar meer duurzaamheid. "Nadat we het initiatief genomen hebben om tegen eind dit jaar ons gebouw CO2-neutraal te maken en tegen 2024 ons wagenpark nagenoeg volledig elektrisch te maken, is het aanbieden van remanufactured computing een volgende stap in ons traject", stelt Lens. "Tegen begin 2019 streven we er bovendien naar om alle IT die we verkopen te compenseren met het aanplanten van bomen, zodat elke verkoop CO2-neutraal is." Zo zullen er per verkochte laptop 5 bomen bijkomen. Het doel van EuroSys is om over 4 jaar zo'n 1,2 miljoen bomen te planten met alle acties die ze over het volledige gamma gaan doen.

Een filmpje over het concept vind je hieronder:

https://www.youtube.com/watch?v=rf4hJXLNHQA