Nieuws Limburg Bilzerse broers halen wondermiddel uit ondergrond

Bilzerse broers halen wondermiddel uit ondergrond

Bilzerse broers halen wondermiddel uit ondergrond

RDL, het bedrijf van de Bilzerse broers Ronny en Peter Hendrikx, gaat een bodemverbeteraar ontwikkelen die droge landbouwgrond tot leven moet wekken. Tests wezen uit dat de opbrengst van de aardappeloogst zo’n 15% beter is als er een mengeling van bentoniet en ander organisch materiaal op het veld wordt uitgestrooid.

Bentoniet is volgens Wikipedia een in de natuur voorkomende natrium-kleisoort met deeltjes die zo klein zijn dat ze de grond waterdicht kunnen maken. Ideaal dus voor landbouwers die lange droogteperiodes willen overbruggen. “Bentoniet heeft inderdaad de eigenschap om het water goed vast te houden en erg geleidelijk weer af te geven”, zegt CEO Ronny Hendrikx. “We zijn al vijf jaar aan het denken om op basis daarvan een bodemverbeteraar te ontwikkelen. Na diverse tests zijn we nu klaar voor de eigenlijke ontwikkelingsfase. Daarin gaan we op advies van de Bodemkundige Dienst het bentoniet vermengen met humuszuren en ander organisch materiaal, zodat het bruikbaar is voor de landbouwers.”

De tests wezen al uit dat de nieuwe bodemverbeteraar de ontwikkeling van de wortels stimuleert en de opbrengst verbetert. Tegelijk zijn er minder meststoffen nodig, en dus ook minder stikstof. “Op aardappelvelden leverde dit een extra rendement op van 14,8 procent en een verhoging van het zetmeel in de aardappelen met 22 procent”, weet Peter Hendrikx van RDL.

Investering
Om tegen het volgend voorjaar klaar te zijn, investeert RDL momenteel “een paar miljoen” euro in zijn vestiging in Overpelt, waar het bentoniet uit het slib van boringen wordt gehaald. Vlaio begeleidt het innovatietraject en LRM kende ervoor een KlimOp-lening toe van 250.000 euro. RDL heeft de toepassing alvast gepatenteerd.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.