Birgit Stulens drukt stempel op familiezaak

Precies 40 jaar handelt de Hasseltse familie Stulens in kantoormeubilair en benodigdheden. Birgit Stulens, die de derde generatie vertegenwoordigt, heeft na het ontslag van de externe directeur, nu de volledige operationele leiding in handen. En dat is te merken, want met collecties die enerzijds gefocust zijn op duurzaamheid en ecologische voordelen, en anderzijds de weg vrij maken voor de doorbraak van jonge, creatieve designers, drukt Birgit haar stempel op de evolutie van het familiebedrijf. "We merken in de sector een trend naar gestandaardiseerde wegwerpartikelen uit verre landen, om China niet te noemen," zegt Birgit Stulens. "Deze zijn meestal goedkoop, maar helaas ook van mindere kwaliteit en moeilijk te controleren op vlak van productie-omstandigheden of de hoeveelheid schadelijke stoffen. En daar willen we ons tegen afzetten."

Voetafdruk
Stulens doet dit door 2 richtingen in te slaan. "We kiezen bewust voor Europese fabrikanten, omdat we daar de productie beter kunnen opvolgen, en zo hogere kwaliteitsgaranties krijgen. Bovendien is het transport minder ver, waardoor de ecologische voetafdruk kleiner is. Klanten zijn daar gevoelig voor. Zoals het nieuwe administratieve centrum (NAC) van Houthalen-Helchteren, waar we een grote bestelling mochten noteren. In de voorwaarden stond dat je ecologische certificaten moest kunnen voorleggen. De focus op duurzame collecties geeft ons een streepje voor."

Lokaal talent
Een tweede manier is de keuze voor de ontwerpen van jonge creatievelingen. "Er is zoveel 'mainstream' op de markt, dat enige originaliteit je er meteen doet uitspringen," weet Birgit Stulens. "We zoeken naar lokale talenten, bijvoorbeeld op beurzen zoals in C-Mine, maar ook in het buitenland." Enkele voorbeelden zijn Objekten, Sedus en het Deense Hay.

De aanpak legt Stulens geen windeieren. "We hebben recent inderdaad enkele mooie projecten mogen realiseren, waaronder het NAC, Tenneco in Sint-Truiden of Impact Interim. Op die weg willen we nu verder." Stulens heeft naast het kantoormeubilair nog een belangrijke tak in kantoormachines, zoals fotokopieerapparaten. Canon is daar hoofdleverancier van.

Bij Stulens werken vandaag zo'n 15 mensen.