bioracer kledij

Bloesjes uit Beringen leiden Belgen naar goud

De Vlaamse overheid wil er alles aan doen om ons land naar de gouden medailles te leiden op de Olympische en Paralympische Spelen van Tokio in 2020. Onder de naam Cold2Gold werd aan BikeValley in Beringen de opdracht gegeven om verkoelende kledij te ontwikkelen die de hoge temperatuur en vochtigheidsgraad in Tokio de baas kan.

Het wordt geen ponykamp, daar in Tokio. Met temperaturen boven 30 graden en een vochtigheid van meer dan 70% zullen de klimatologische omstandigheden misschien de meest te duchten tegenstander zijn van onze Olympiërs. Hoewel onze sporters de Belgische driekleur verdedigen, wil de Vlaamse overheid er alles aan doen om zoveel mogelijk medailles te scoren. Daarom heeft Vlaams minister van Sport en Innovatie Philippe Muyters de Vlaamse technologie en industrie ingeschakeld om onze sporters in de beste omstandigheden te laten presteren.

Het project Cold2Gold is neergelegd bij BikeValley in Beringen. Aan de lokale bedrijven wordt gevraagd om samen verkoelende kledij te ontwikkelen die de temperatuur en de vochtigheidsgraad in Tokio de baas kan. Een lichaam dat oververhit raakt, functioneert en presteert immers slecht. “Door innovatieve uitrusting te voorzien die beter is dan wat er vandaag te verkrijgen is, helpen we onze atleten om topprestaties te leveren en
zorgen we bovendien voor een competitief voordeel”, zegt Philippe Muyters.

De overheidsopdracht voor de thermoregulerende truitjes werd toegekend aan BikeValley, het innovatief bedrijfsnetwerk voor de Vlaamse wielerindustrie. De voornaamste partner in het project is Bioracer, dat al eerder de truitjes leverde voor 12 medaillewinnaars op de Olympische Spelen in Rio. Om nog beter te doen, werd Devan Chemicals ingeschakeld om na te gaan hoe chemische coatings het koelende effect van dit textiel nog verder kunnen verhogen. De testen voor de toepassing zullen zowel in klimaatkamers en windtunnels van BikeValley, als op het terrein, dus tijdens wedstrijdenn gebeuren.