Bose Tongeren

Bonden zijn boos: Bose doet deuren dicht

De Amerikaanse producent van hoogwaardige geluidsapparatuur Bose gaat het distributiecentrum in Tongeren sluiten. Dat heeft de directie maandag aan het personeel meegedeeld. Zo'n 150 mensen zullen hun job verliezen. "We wisten dat er iets zat aan te komen, maar een sluiting komt als een totale verrassing", zeggen de vakbonden.

Bose is een multinational die al tientallen jaren apparatuur maakt als hoofdtelefoons, oordopjes, soundbars en speakers. Het bedrijf opende in 1995, dus 28 jaar geleden, het Europese distributiecentrum aan de Maastrichtersteenweg op Tongeren-Oost. Aanvankelijk werd vanuit Limburg de Nederlandse markt van gespecialiseerde elektrohandels en andere retailers bediend, daarna volgden andere Europese landen. De activiteiten groeiden gestaag. Maar de afgelopen jaren zakte de business in elkaar. Dat het niet zo goed ging, mocht blijken uit de geleidelijke afbouw van het personeelsbestand, onder meer door tijdelijke contracten niet te verlengen en gepensioneerde werknemers niet te vervangen.

Toen de vakbonden maanden voor een bijzondere ondernemingsraad bijeen werden geroepen, voelden ze dat er iets loos was, maar de aankondiging van een totale sluiting kwam toch als een verrassing. Het personeel reageerde aangeslagen, maar ging toch zoals voorzien opnieuw aan het werk. Er zal nu onderhandeld worden over een stevig sociaal plan voor de 150 mensen die bij Bose in Tongeren werken. Tegen de zomer van 2024 zouden de deuren definitief moeten gesloten zijn.