Bongaerts Recycling neemt Taels in Diest over

Wist u dat… al het oud papier dat u op de stoep zet of naar het containerpark brengt, wordt verzameld en gesorteerd bij Bongaerts Recycling in Houthalen en Peer? “Met een volume van 180.000 ton hebben we een goed jaar 2010 achter de rug,” vertelt afgevaardigd bestuurder Herman Bongaerts. “We hebben nog wat groei kunnen realiseren, onder meer door de overname van Taels Recyclage in Molenstede-Diest. Maar groei is geen doel op zich. We zitten in België door jarenlange sensibilisering nu aan een vrij hoge graad van sortering en recyclage van oud papier, en het zal de uitdaging worden om dit zo te houden.”

Het familiebedrijf Bongaerts haalt ook papierafval op bij bedrijven, zowel in de distributie als assemblage. “Op die manier spreiden we onze risico’s,” zegt Herman Bongaerts nog. “Onze klanten komen eveneens uit diverse sectoren, zoals producenten van tissues, kartonverpakkingen, krantenpapier, enzovoort.”

In dat laatste segment is Bongaerts een schakel in een nauw sluitende keten, die een mooi voorbeeld is van het ‘cradle to cradle-principe’. Volgt u even mee: Het Belang van Limburg dat u vandaag in handen hebt, wordt morgen bij het ‘oud papier’ gelegd. De intercommunale Limburg.net zorgt overal in de provincie voor de ophaling van dit oud papier. Vervolgens wordt dit allemaal aangeleverd bij Bongaerts Recycling, waar het ook gesorteerd wordt. Van daar gaat het naar de papierfabriek van Stora Enso in Gent, waar er nieuw krantenpapier van gemaakt wordt. Dat wordt ten slotte bij Concentra aangeleverd om nieuwe edities van Het Belang van Limburg op te drukken… En zo is de kringloop rond.

Bongaerts Recycling telt ongeveer 30 medewerkers. De omzet schommelde de afgelopen jaren rond 14 miljoen euro, maar zal door de sterke stijging van de grondstofprijzen, voor 2010 en 2011 beduidend hoger zijn. Dit jaar worden er buiten de klassieke investeringen ook enkele bijkomende inspanningen gedaan om de papiersorteerinstallaties en de logistiek nog te verbeteren.

Een filmpje over het bedrijf vindt u hier.