foto+bouwenquete+2

Bouw bibbert: onzekerheid troef

Een gebrek aan geschikte arbeidskrachten, ontspoorde loonkosten en torenhoge grondstoffenprijzen zetten een rem op de groei van onze Limburgse bouwbedrijven. Dat blijkt uit de jaarlijkse Bouwenquête van Voka Limburg en Confederatie Bouw Limburg.

Hoewel 36% van de Limburgse bouwbedrijven een gevuld orderboekje heeft voor meer dan zes maanden, blijven onze bouwfirma’s niet ongevoelig voor de wereldwijde prijsstijgingen. 96% merkt deze prijsstijgingen op bij de aankoop. Andere straffe cijfers: 74% van de ondernemingen ervaart een tekort aan grondstoffen, en 83% stelt vertragingen vast bij de leveringen.

“Door dit alles heeft 53 procent van de bouwbedrijven zijn investeringsplannen uitgesteld tot na 2023, en heeft 44% heeft zelfs geen investeringsplannen meer”, zeggen Johann Leten en Chris Slaets. “Onze bouwondernemingen ondernemen zelf actie om de spanningen op de materiaalmarkten te beperken, door o.a. succesvol in dialoog te gaan met klanten (50%) of alternatieve materialen te implementeren (46%). Steeds meer firma’s voegen ook prijsherzieningsclausules toe aan contracten met particulieren, iets wat vroeger enkel voorzien was bij overheidsopdrachten. 60% is echter genoodzaakt om de prijsstijgingen deels of volledig door te rekenen aan de klant. Een alternatief is er niet."

Leten en Slaets zijn dan ook duidelijk: "Met de uitdagingen waar de sector voor staat in de komende jaren, bijvoorbeeld op het vlak van duurzaamheid en bouwritme, zijn structurele maatregelen en middelen noodzakelijk. Door werk te maken van duidelijke spelregels in het bouwproces die gehandhaafd en gerespecteerd worden door alle stakeholders, bouwen we verder aan een duurzame toekomst voor onze Limburgse bouwsector.”