Bouw en horeca relativeren zwartwerk

De sociale inspectie heeft vorig jaar opnieuw veel zwartwerk vastgesteld in de bouw, horeca en fruitsector. Dat schrijft Het Belang van Limburg donderdag (lees het artikel hier). Vooral de cafés en restaurants nemen het blijkbaar niet zo nauw met de arbeidswetgeving aangezien 7 op 10 van de gecontroleerde bedrijven op fraude werd betrapt.

De horecasector relativeert de cijfers echter. "De controles hebben vooral plaatsgevonden bij cafés en restaurants waarbij de Dimona-aangiftes en andere papieren al voor de inspectie niet in orde waren. Dan is het heel logisch dat je op 10 van deze bedrijven er effectief 7 vindt die iets onwettigs hebben gedaan," zegt Dirk Daniëls, voorzitter van Ho.Re.Ca Limburg. "Bij de gecontroleerde horecazaken bestond dus op voorhand al een groot vermoeden van fraude. Het is echter duidelijk dat dit absoluut niet representatief is voor de hele sector. Nu lijkt het net alsof 70% van alle restaurants en cafés zwartwerkers als personeel hebben. Maar het gaat slechts om een kleine minderheid, die we zelf ook liever kwijt dan rijk zijn. Het zwartwerk is in tegenstelling tot wat wordt beweerd, recent zeker niet toegenomen."

Onbenullig
En ook de bouwsector reageert fors op de vaststelling dat er meer zwartwerk zou zijn. "Er werden in Limburg op 70 werven onregelmatigheden vastgesteld, terwijl er in totaal 18.000 actief waren," zegt Geert Ramaekers, waarnemend directeur van Bouwunie Limburg. "Maar laat ons duidelijk zijn: zwartwerk en alle andere vormen van oneerlijke concurrentie moeten streng en kordaat aangepakt worden. We pleiten echter voor meer kwalitatieve controles, waarbij een analyse van allerlei databanken moet blootleggen waar vermoedens van fraude zijn, die dan gericht kunnen gecontroleerd worden. Dat is veel efficiënter dan plots binnen te vallen bij onwetende bouwbedrijven bij wie vaak zolang gezocht wordt tot er een onbenulligheid opduikt."

Bouwunie pleit dus voor het systeem van gerichte controles dat blijkbaar al in de horeca wordt toegepast. En inderdaad: de cijfers zijn in dat geval niet representatief voor de hele sector.