Schermafbeelding 2024-05-15 om 17.35.53

Bouwvakkers betreden de werf met scan van aangezicht

In Genk is de eerste bouwwerf van ons land van start gegaan waar arbeiders zich via gezichtsherkenning kunnen aanmelden. Dat is mogelijk dankzij een nieuwe, hoogtechnologische scanner die aannemer Democo, samen met zusterbedrijf AEW Security er heeft geïntroduceerd.

“Het principe van deze scanner is in grote lijnen hetzelfde als bij paspoortcontroles op luchthavens", zegt ​Thibaud Demot, CEO van Democo Group. "Het slimme apparaat kan bepaalde gezichtskenmerken vergelijken met een foto van het gelaat van een arbeider en checken of deze persoon bevoegd is om de werf te betreden, en er aan de slag te gaan. Het stelt ons in staat om niet alleen een stuk vlotter te werken, maar ook om de controles en de veiligheid voor iedereen op de werf te verscherpen. Voor de arbeiders is gezichtsherkenning bovendien heel gebruiksvriendelijk, snel, en gemakkelijk, want je hebt er geen gsm of app voor nodig. Kortom, het is een goede zaak voor alle partijen: arbeider, aannemer én bouwheer.”

Momenteel gaat het om een eerste proefopstelling van AEW Security, een zusterbedrijf van aannemer Democo. Arbeiders zijn niet verplicht om er al gebruik van te maken en kunnen zich ook op de klassieke manier aanbieden, maar velen zien er al het voordeel van in en hebben zich vrijwillig geregistreerd.

Vlaams minister Jo Brouns heeft de scanner getest en juicht de innovatie toe. “Het is logisch dat nieuwe technologieën en digitalisatie hun weg moeten vinden naar bouwwerven" zegt hij. "Een dergelijke slimme camera zorgt er niet alleen voor dat onbevoegden geen toegang bekomen tot de werf, het kan ook een belangrijk, extra wapen worden in de strijd tegen sociale fraude. Een nultolerantiebeleid op vlak van sociale fraude is voor mij immers essentieel. We voeren uiteraard de strijd op."

Volgens aannemer Democo gaat het om een eerste proefopstelling. Goed voor een investering van 14.000 euro. Als het project gunstig wordt geëvalueerd zal het uitbreiding vinden naar andere werven in het hele land.