Braderie bij Connect: LRM poetst de plaat

Het is koopjesmaand bij het assemblagebedrijf voor computer- en kabelcomponenten Connect Group. Althans voor investeringsmaatschappij LRM, die op enkele weken tijd een groot pakket aandelen verkocht, daarna opnieuw inkocht, en dat alles nu opnieuw verkoopt. Transacties die trouwens telkens gebeurden tussen LRM en IPTE Factory Automation, de vennootschap van de Limburgse 'captain of industry' Huub Baren. Toch wel vreemd.

Huub BarenEven recapituleren. Huub Baren was stichter en grote baas van het (toen beursgenoteerde) IPTE in Houthalen-Helchteren. Het technologiebedrijf was één van de parels aan de kroon van de Limburgse economie. LRM was van oudsher mede-aandeelhouder. In 2009 werd IPTE echter opgesplitst. Vladimir Dobosch en Huub Baren persoonlijk, kochten de automatiseringstak van het bedrijf (voor 2 miljoen + bonussen) en gingen in Genk van start met IPTE Factory Automation. Wat overbleef was de (veruit grootste) afdeling voor contract manufacturing. Die bleef genoteerd op Euronext en werd omgedoopt tot Connect Group. De hoofdzetel verhuisde naar Kampenhout en Zonhovenaar Luc Switten mocht er de scepter zwaaien. Toch had Huub Baren er als aandeelhouder (21%) nog heel wat in de pap te brokken. Die greep wou hij verstevigen, onder meer door terug te keren naar de raad van bestuur en door extra aandelen van Connect in te kopen. Switten zag de extra haan op de mesthoop niet zitten, en stapte in 2015 op na 23 jaar dienst.

LRM ging nadien mee in de strategie van Huub Baren. Einde maart dit jaar maakte de investeringsmaatschappij bekend dat ze een pakket van 600.000 aandelen in Connect Group had verkocht aan Baren's IPTE Factory Automation. Waarde: 0,70 euro/aandeel, goed voor een cheque van 420.000 euro. Baren was blij.

Maar amper enkele weken na de transactie stond hij opnieuw aan de deur van LRM op de Corda Campus. Er was vers geld nodig om het Connect-schip drijvende te houden. Of LRM toch geen handje wou toesteken voor het redden van zo'n 1.600 jobs? Stijn Bijnens ging akkoord, want hij kon een goede zaak doen. Baren vroeg 'maar' 0,30 euro om mee te doen aan de kapitaalverhoging en dus haalde LRM 600.000 euro van de rekening en was ze opnieuw 2 miljoen aandelen rijker.

Maar nu heeft Baren blijkbaar ineens nog een spaarpotje onder zijn bed gevonden. Hij legt (opnieuw via IPTE) meer dan 2 miljoen euro op tafel voor de resterende 3,3 miljoen aandelen van LRM. Aan 0,60 euro per stuk is dat opnieuw een mooie deal voor LRM. Geld dat vrijkomt om te investeren in de Limburgse economie...