Nieuws Limburg Brexit boort 180 miljoen door Limburgse neuzen

Brexit boort 180 miljoen door Limburgse neuzen

Brexit boort 180 miljoen door Limburgse neuzen

Handel drijven met het Verenigd Koninkrijk is gemiddeld 5 procent duurder geworden en leidt nu al tot omzetdalingen van gemiddeld 6 procent. “Op basis van de Limburgse export naar het Verenigd Koninkrijk komt dat neer op 180 miljoen euro omzetverlies in onze provincie voor dit jaar”, rekent Johann Leten van Voka Limburg. “We pleiten voor een voorpost die alle formaliteiten prioritair behandelt.”

Precies 100 dagen nadat de Brexit van kracht werd, ging Voka Limburg bij de leden informeren hoe hun handelsrelaties met het VK vlotten. Redelijk slecht, met omzetdalingen van 6%. Eén op de tien bedrijven geeft aan de activiteiten in het VK terug te zullen schroeven door de toegenomen kosten. En 19% schat in niet verder te zullen uitbreiden om dezelfde reden.

“Dat kan weliswaar beter worden als we de administratieve rompslomp verminderen”, legt Leten uit. “We zijn daarom voorstander om een Vlaams-Britse ‘Green Lane’ in te voeren, een fysieke én digitale voorpost van de douane, waar alle formaliteiten prioritair worden afgehandeld. We dringen er bij de Vlaamse en Federale regering op aan om dit mogelijk te maken op Vlaams grondgebied. Het zal zakendoen met het Verenigd Koninkrijk vergemakkelijken.”

En ook POM-Limburg schaart zich achter het voorstel. “Limburg is, na West-Vlaanderen, het meest getroffen en heeft dan ook alle baat bij initiatieven die drempelverlagend én praktisch zijn”, zegt gedeputeerde van Economie en POM-voorzitter Tom Vandeput. “De Limburgse afzet in het Verenigd Koninkrijk is jaarlijks goed voor 3 miljard euro. Nieuwe exportregels maken het een stuk moeilijker. We staan uiteraard open voor extra initiatieven die negatieve impact van de Brexit kunnen verlagen.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.