Elise Vanaudenhove

Bristol spoelt verlies van 15 miljoen door

De schoenenketen Bristol uit Beringen heeft het jaar 2020 met rode cijfers afgesloten. De omzet daalde met 20 procent tot 146 miljoen euro, het verlies komt uit op 15 miljoen euro. "We hebben zwaar geleden onder corona, maar zitten inmiddels op het goede spoor", zegt Elise Vanaudenhove, CEO van Euro Shoe Group, het bedrijf boven de merknaam Bristol.

2020 moest normaal gesproken het jaar van het herstel worden van Euro Shoe Group, in handen van de familie Vanaudenhove. Maar corona heeft daar een lelijke streep doorgetrokken. De groep heeft het jaar afgesloten met een verlies van 15,4 miljoen euro, tegenover een verlies van 2,5 miljoen euro een jaar eerder. De omzet van de groep daalde met een vijfde, van 190 tot 146 miljoen euro.

Kanttekening
Elise Vanaudenhove, CEO van Euro Shoe Group, bevestigt de cijfers, maar maakt tegelijkertijd een aantal kanttekeningen. “De cijfers waarvan sprake gaan alleen over de enkelvoudige jaarrekening. Ze geven geen correct financieel beeld voor de hele groep. We hebben zeker zwaar geleden onder corona, ook nog in het begin van dit jaar door de tweede lockdown. We hebben daarvoor provisies moeten aanleggen en het sluiten van een aantal niet rendabele vestigingen heeft financieel zwaar gewogen. Om de kosten verder te drukken, hebben we onder meer het Nederlandse hoofdkwartier gesloten en overgebracht naar Beringen.”

Ondertussen hebben zowel de Limburgse investeringsmaatschappij LRM als de familiale aandeelhouders via een achtergestelde lening extra middelen in het bedrijf gestopt. “Dat leverde het nodige vertrouwen op om ook de banken hun kredieten te laten verruimen”, zegt de CEO. “Op die manier kon de financiering van het vierjarig transitieplan worden afgerond. Ondanks een moeilijk begin van het jaar en dankzij de extra injectie, ligt de weg nu weer open. We zitten weer op het goede spoor.”

Euro Shoe Group telt 240 Bristolwinkels in België en Nederland, en stelt direct en indirect 1.500 mensen te werk.