elise vanaudenhove

Bristol zoekt overnemer om jobs te redden

Euro Shoe Group uit Beringen, het bedrijf achter de gekende schoenen- en kledingketen Bristol, heeft bij de rechtbank in Hasselt bescherming tegen schuldeisers gevraagd. Indien de procedure van gerechtelijke reorganisatie wordt goedgekeurd, wil het traditierijke familiebedrijf een overnemer vinden die de continuïteit voor de bijna 1.000 werknemers (in België en Nederland) kan verzekeren.

De holding Euro Shoe Group heeft zijn wortels in 1925. Toen startten Albert en Omer Vanaudenhove een schoenenwinkel in de Ketelstraat in Diest. Tot de jaren ’90 groeide het bedrijf verder uit met merken zoals Shoe Post, Primo, Multichauss en André Luxe. In 1991 werden ook de Nederlandse ketens Bristol en Van Woensel overgenomen. In 2017 werden alle Shoe Discount-winkels omgevormd tot Bristol, een gecontesteerde marketingkeuze. De volledige keten wordt aangestuurd door het hoofdkantoor, dat zich sinds 2004 in Beringen bevindt.

CEO Elise Vanaudenhove, die de derde generatie van het familiebedrijf vertegenwoordigt, riep vrijdagochtend een bijzondere ondernemingsraad samen om de aanvraag tot gerechtelijke reorganisatie aan te kondigen. Het verzoekschrift moet het bedrijf beschermen tegen schuldeisers terwijl er aan een herstelplan wordt gewerkt. Het gaat al een tijdje niet zo goed met de retailer. De coronapandemie, die een tijdelijke sluiting van de fysieke winkels veroorzaakte, bracht de keten in moeilijkheden. Ook de stijgende huur- en energiekosten, en een dalende koopkracht van consumenten, speelden het bedrijf parten. “De positieve resultaten bleven sinds het najaar van 2023 dan ook uit”, zo stelt Euro Shoe Group in een persmededeling. “De gerechtelijke reorganisatie die werd aangevraagd biedt ons de mogelijkheid om financiële ademruimte te creëren door tijdelijke opschorting van uitstaande externe betalingen. Dit stelt ons in staat om op zoek te gaan naar potentiële overnemers in het brede retaillandschap voor het geheel of delen van de organisatie, in samenwerking met een aangestelde gerechtsmandataris.”

CEO Elise Vanaudenhove benadrukt dat ze er alles aan zal doen om een overnemer te vinden, de werkgelegenheid te behouden of de medewerkers actief te begeleiden bij de zoektocht naar een nieuwe baan.” Er wordt alvast een grote uitverkoop georganiseerd die de financiële continuïteit tijdens de periode van bescherming moet veiligstellen.

“Jammer”

Gevraagd om een reactie, zegt vakbondssecretaris Luc Nijs (ACLVB) “niet verrast” te zijn door het nieuws. “Ondanks alle gewaardeerde inspanningen van mevrouw Vanaudenhoven om het bedrijf op de rails te krijgen, zien we al veel langer dat de traditonele retailers het sinds de coronacrisis erg moeilijk hebben. Zo ook Euro Shoe Group. We hopen echt dat er al gesprekken met kandidaat-overnemers aan de gang zijn, want zo’n procedure van bescherming tegen is tijdelijk en de tijd dringt dus. Moest dit leiden tot een afslanking of sluiting zou het bijzonder jammer zijn. Laten we hopen dat het niet zo ver komt.”