Broer en zus Rutten brouwen eigen Neuzebier

Neuzebier, de oudste Limburgse tripel, wordt nieuw leven ingeblazen. Vanaf vrijdag is het bier opnieuw beschikbaar dankzij ondernemers Luc Rutten van drankenhandel 't Bakske in Tessenderlo en zijn zus, Hilde Rutten van BergHoff Belgium.

"Neuzebier werd voor het eerst gebrouwen in 1984 door Jo Billen," weet Luc Rutten. "Het gebeurde in zijn achterkeuken met een zelf in elkaar geknutselde brouwinstallatie. In 1996 is het voor het eerst op grote schaal gebrouwen, meer bepaald een éénmalig brouwsel van 8000 liter bij brouwerij St-Jozef in Opitter. Dat was ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de objectieve bierproevers de "Limburgse Neus"."

1009183_519870144733507_981346086_oDe nieuwe lichting van het bier, komt uit de installaties van Brouwerij Anders in Halen. "Hier kunnen we kleinere hoeveelheden laten brouwen van 2000 liter en zorgt men tevens voor de nagisting," aldus nog Luc Rutten. "Het bier zal dus ietsjes anders zijn dan bij St-Jozef, en ook ietsje staffer."

Naast tarwe en hop bevat het bier ook nog een kruidenmengeling die het bier een speciale en pittige smaak geven. "Bij Brouwerij Anders hadden ze zo een gek recept met dat kruidenmengsel nog niet gezien," voegt Hilde Rutten toe. "Ze zij wel heel zorgzaam omgegaan met het recept. Zo hebben ze de waterhardheid zelfs aangepast, omdat het verschil tussen water van Opitter en water van Halen erg groot is."

De naam Neuzebier is afgeleid uit de geografische ligging van Tessenderlo, nl. 'de neus van Limburg'.