overname Europower

Broers Heylands dragen sleutel van Europower over

Precies 30 jaar na de oprichting hebben Luc en Yves Heylands hun bedrijf Europower Generators verkocht. De nieuwe eigenaar is Kurt Van Dal, die na een lange, internationale carrière in diverse managementfuncties, de tijd rijp vond om als ondernemer de kar van een eigen groeibedrijf te gaan trekken.

Europower Generators ging van start in 1990, toen Yves en Luc Heylands hun expertise in de bedrijfswereld bundelden om een zelfstandig productiebedrijf op te richten. “In een schuur van de familiale boerderij in Kozen hebben we onze eerste stroomgenerators gebouwd”, vertellen de broers. “Een leuk product, waar we eerder per toeval mee gestart zijn omdat we er veel potentieel in zagen.” De schuur werd al snel te klein, en zo verhuisde Europower in 1993 naar een nieuwbouw in Nieuwerkerken. “Stelselmatig werd het gamma uitgebreid van een 7-tal types naar vandaag zo’n 350 verschillende generators. We hebben altijd goed geluisterd naar de wensen van onze klanten, en zo waren we verzekerd van een grote afzetmarkt bij elke nieuwe ontwikkeling.” Europower Generators groeide in 30 jaar tijd tot een onderneming met 10.000 vierkante meter productiehallen, klanten in 45 landen, 62 personeelsleden en een omzet van 18 miljoen euro.

“Omdat er geen familiale opvolging is, hebben we al in 2017 aangekondigd dat we de zoektocht naar een externe partner zouden starten”, aldus nog Luc en Yves Heylands. “We hebben uit de diverse geïnteresseerden bewust gekozen voor een overnemer die onze waarden en normen deelt en waarvan we zeker zijn dat hij de beste garanties biedt voor toekomst van Europower en alle medewerkers.”

Die overnemer is Kurt Van Dal, een Vlaams-Brabander (Keerbergen) die een lange carrière in topfuncties bij internationale ondernemingen achter de rug heeft. “In 2018 ben ik 50 jaar geworden en heb ik beslist om mijn professioneel leven over een andere boeg te gooien”, vertelt hij. “Via mijn investeringsmaatschappij Red Apple Investments heb ik kapitaal verschaft aan diverse start-ups, en ook ingestaan voor de managementondersteuning van diverse Vlaamse kmo’s. De wens om zelf in een eigen onderneming het roer in handen te nemen, heeft geresulteerd in een lange zoektocht, waarbij parameters als de juiste omvang, marktsegment en bedrijfscultuur belangrijk waren. Na een 30-tal dossiers bestudeerd te hebben, ben ik met Luc en Yves Heylands eind september tot een akkoord gekomen over de overname van dit prachtige bedrijf.”

Van Dal is niet van plan om meteen ingrijpende veranderingen door te voeren. “Uiteraard ga ik wel eigen accenten leggen, die de efficiëntie en de groei van Europower ten goede moet komen”, aldus de nieuwe eigenaar. “Ik denk bijvoorbeeld aan de verdere uitdieping van de exportactiviteiten.”

Luc en Yves Heylands hebben zich geëngageerd om nog minstens een jaar de overgang naar het nieuwe management te faciliteren. “Maar ook daarna blijven ze welkom om met al hun expertise en netwerk een rol in Europower Generators te blijven spelen”, besluit Kurt Van Dal.