cebee claudia

Bruistabletten aan de kaai: start-up draait als zot

Wist je dat medicijnen en supplementen steeds vaker in de vorm van bruistabletten genomen worden? En dat de enige Belgische firma die deze tabletten produceert en verkoopt, CeeBe in Hasselt is? Ondernemer Claudia Boehner heeft intussen -in een gebouw aan de Scheepvaartkaai in Hasselt- al 5 mensen in dienst genomen om de bestellingen te verwerken. Toeval of niet: ze heeft uitsluitend dames in haar team. "Ik heb gewoon de bekwaamste kandidaten gekozen,” aldus de Managing Director van CeeBe.

CeeBe ontwikkelt en verkoopt voornamelijk voedingssupplementen, maar ook medicijnen in bruisvorm in meer dan 20 landen. Daarmee haalde het jonge bedrijf in 2022 een omzet van maar liefst 12 miljoen euro. Niet slecht, als je weet dat Claudia Boehner startte in 2016 in bijberoep en pas in 2019 de eerste werknemer in dienst nam... Een kennismaking!

Hoe kwam je op het idee voor je bedrijf en hoe ben je begonnen, Claudia?

Claudia: “Ik werkte sinds mijn 23ste voor de grootste producent van bruistabletten in Europa, een Duitse onderneming. In 2012 ben ik naar België gekomen om te werken als salesmanager in de farmacie. Maar ik bleef contact houden met mijn Duitse ex-werkgever en begon in 2016 in bijberoep met de verdeling van hun bruistabletten. Bij de ondertekening van de oprichtingsakte van CeeBe zat mijn eerste zoontje op mijn schoot. In 2018 heb ik er mijn hoofdberoep van gemaakt en nam ik mijn tweede zoontje mee naar meetings en contractbesprekingen.”

Waar komt die snelle groei vandaan?
Claudia: “Bruistabletten voor medicijnen en supplementen zitten in de lift. Het verbruik groeit sneller dan dat van andere inname-vormen. De voorkeuren wisselen land per land. In België worden vooral sportsupplementen en elektrolyten zo genomen. In Australië, waar 50% van onze omzet naartoe gaat, zijn bruistabletten de dominerende vorm. Bruistabletten bieden voordelen: de ‘bioavailability–opname' door het lichaam is hoger dan voor vaste pillen, er zijn geen slikproblemen, ze kunnen meer actieve bestanddelen bevatten, je neemt er een glas water bij…”

Dan nog is het straf om aan die omzet te geraken.
“Onze eigen verdienste aan het succes is dat we bij CeeBe de ontwikkeling, productie, design en verpakking helemaal zelf doen. Uitsluitend voor de groothandel, maar wel full service dus. Ik heb een massa contacten in die wereld, vanuit achtergrond bij de producent in Duitsland. Wij laten onze producten daar nog altijd maken en hebben exclusiviteit voor bepaalde markten. Hoe ze mij dat hebben laten doen? De groeicijfers spraken voor zich, het is een win-winsituatie.”

Je wist op voorhand dat het ging lukken of was het toch een berekende gok?
Claudia: “Het was toch een gok hoor, en ik heb best wel bange maanden meegemaakt. Ik wist dat er groei zat in deze markt. Maar aan welk tempo? En zou ik dat als eenmanszaak in het begin aankunnen? Dat we zo snel zouden groeien, zag ik niet aankomen. Maar we doen het gewoon. Dat is ook zo bij elke aanwerving. Just do it.”

En het is dus echt toeval, die zes vrouwen in het team?
“Ja natuurlijk. Ik ben gaan kijken in mijn netwerk en kennissenkring. Daarbij heb ik ook heel wat mannelijke kandidaten geïnterviewd. En uiteindelijk heb ik de beste overgehouden. Nu, we zijn een heel vrouwvriendelijke onderneming. We geven iedereen de vrijheid om zijn private en professionele agenda op elkaar af te stemmen. Leeftijd of geslacht, kinderwens, … dat zijn geen issues. Niemand moet kiezen tussen zijn gezin en beroep hier.”

En zo stappen de dames van Cebee een nieuw avontuur tegemoet... Straf ondernemerschap. Wil je trouwens nog stemmen voor de Strafste Onderneemster van Limburg? Klik dan snel op deze link!