master-brewers-3

Buitenlandse beloften brouwen bokken in Alken

Een delegatie van brouwers uit 17 landen is neergestreken in Alken om de kneepjes van het vak te leren. Het concern Heineken, eigenaar van Alken-Maes, heeft talenten uit onder meer India, Cambodja, Ethiopië en Haïti uitgenodigd om in Limburg te leren hoe bieren als Cristal Alken, Desperados of Hapkin moeten gebrouwen worden.

Uiteraard is België hét land om de biercultuur op te snuiven. Deze werd niet voor niets in 2016 uitgeroepen tot cultureel erfgoed met Unesco-bescherming. Dat weet ook de Nederlandse brouwerijgroep Heineken, die twintig van zijn meest beloftevolle brouwers uit onder andere Brazilië, Nigeria en India laat afzakken naar Limburg. Bij Alken-Maes, dochterbedrijf van Heineken, worden ze tijdens een Master Brewers-opleiding een week lang rondgeleid. Zo leren ze in Alken hoe de pils Cristal, Desperados en het hoppige Lagunitas worden gebrouwen, alsook hoge gistingsbieren zoals Affligem, Grimbergen en Hapkin. Ook in andere productievestigingen, zoals in Aubel, Puurs en Kobbegem komen er specialiteiten van de Heineken-groep aan bod.

Het doel van de trip is dat brouwmeesters de kennis die ze in Limburg opdoen meenemen naar hun land om daar de goed scorende klassiekers én lokale specialiteiten op de markt te brengen. “Het is een eer om zo’n internationaal gezelschap te mogen verwelkomen en opleiden”, zegt Ellen Mertens, meesterbrouwer van Alken-Maes. “Heel wat landen brouwen voornamelijk of uitsluitend pils. Door hen wegwijs te maken in de verschillende gistprocessen en hen letterlijk en figuurlijk te laten proeven van speciaal- en lambiekbieren, verbreden wij hun kennis en horizon. Met die nieuwe informatie en inzichten, gaan de 20 talentvolle brouwers aan de slag in hun thuisland. Op deze manier dragen we onze unieke Belgische biercultuur uit naar de rest van de wereld.”