bullswap

Bullswap wil doorstoten naar 100 miljoen

Voor Bullswap, het Limburgse verhuurplatform van machines voor de bouw en andere sectoren, wordt 2023 het jaar van de Nederlandse doorbraak. “We willen binnen de vijf jaar naar een omzet van 100 miljoen euro”, zeggen de zaakvoerders Laurens Opitek en Jannes Valkeneers.

Bullswap werd in 2018 opgericht als een soort van Airbnb voor bouwmachines. Via het deelplatform konden aannemers machines die ze niet gebruikten, zoals graafmachines, hoogtewerkers en bulldozers, aanbieden aan collega’s die zo een machine nodig hadden. De drie stichters (ook Michiel Vandeweyer was erbij) kwamen op het idee toen ze op café zaten te brainstormen en buiten een kraan zagen staan. Enkele investeerders, zoals Lode Fastré van Farmaline, hielpen hen op weg.

Bullswap evolueerde snel naar een verhuurplatform dat vandaag samenwerkt met zo'n 300 kleine, lokale en familiale verhuurbedrijven, die samen ongeveer 100.000 toestellen ter beschikking stellen, gaande van geavanceerde graafmachines en hijskranen tot containers en mobiele toiletten. In 2022 vonden zo'n 11.000 huurders de weg naar het platform. “Zowel de huurder als verhuurder worden daarbij volledig ontzorgd", aldus Valkeneers en Opitek. "Het grote voordeel van onze filosofie is dat ook kleine verhuurbedrijven dankzij ons platform machines kunnen plaatsen bij grote bedrijven. Bovendien gaan wij steeds op zoek naar een verhuurder dicht bij de klant. Als een aannemer in het noorden van Nederland een machine nodig heeft, dan zoeken we in eerste instantie in de regio. Dat bespaart op transportkosten.”

Next op de agenda van Bullswap: de doorbraak in Nederland. “Vandaag is Nederland al goed voor 20 procent van onze omzet, maar de komende jaren zal dat land nog aan belang winnen. We hebben het voorbije jaar onze organisatie in Nederland op poten gezet, onder meer met twee aanwervingen, en gezocht naar verhuurders van machines. In 2023 gaan we volop de markt op.”

Ondanks de torenhoge ambities is het voorlopig niet de bedoeling om Bullswap ook buiten de Benelux uit te bouwen. “De markt in de Benelux is goed voor anderhalf miljard euro. Als we daar op termijn 10 procent van kunnen inpikken, zitten we goed”, aldus het duo. “Vanaf volgend jaar willen we evolueren naar winstgevendheid en binnen de vijf jaar willen we naar een omzet van 100 miljoen euro. Het is onze ambitie om vanuit Limburg, en met beslissingscentrum in Limburg, het grootste verhuurplatform van de Benelux uit te bouwen. Laat ons daar alvast mee beginnen...”

(foto: Dick Demey)