DSCF7349-Tom-Vanham

Bussen bollen zonder bestuurder aan boord

Na een succesvolle pilootfase, heeft de toeristische site Terhills in Dilsen-Stokkem en Maasmechelen, 5 shuttlebussen in dienst genomen die autonoom, dus zonder chauffeur of begeleider, de vakantiegangers en andere bezoekers doorheen het park brengen.

De shuttles in Terhills zijn een Europese primeur, want nergens anders rijden er autonome voertuigen zonder een veiligheidssteward aan boord. Op piekmomenten zal de shuttledienst meer dan 200 passagiers per uur vervoeren van en naar de attracties van het park zoals het Terhills Hotel, Terhills Cablepark, Terhills Resort by Centerparcs en Elaisa Wellness.

Tim De Ceunynck, projectmanager Mobiliteit bij LRM, geeft meer uitleg: “De afgelopen maanden bouwden we een stelplaats en shuttlehaltes, en voerden we enkele optimalisaties aan de shuttlebaan uit. Hierdoor kunnen we de komende jaren honderdduizenden bezoekers op een belevingsvolle, veilige en efficiënte manier transporteren op Terhills. Onze tevredenheidsmetingen tijdens de pilootfase toonden alvast aan dat passagiers bijzonder tevreden zijn met dit vervoerssysteem, en dat ze zich óók zonder steward aan boord zeer veilig voelen. Dat laatste is ook terecht, want een veiligheidsanalyse door een onafhankelijke derde partij heeft bevestigd dat onze onbemande shuttles minstens even veilig zijn als voertuigen met een menselijke bestuurder.”

Tom Vanham, algemeen directeur van LRM, vult aan: “Het vervoersaanbod op Terhills bestond reeds uit elektrische bootjes, e-steps, e-bikes, elektrische golfwagentjes en de benenwagen voor de sportievelingen. Deze autonome buslijn is de kers op onze duurzame vervoerstaart. Als SDG Ambassador zijn we ook trots om opnieuw een pioniersrol te vervullen, want we zijn één van de enigen in Europa die een dergelijk autonoom vervoerssysteem uitrollen. En ook de vervoerscapaciteit van ruim 200 passagiers per uur op piekmomenten is ongezien in Europa. Daarenboven bieden we met dit vervoersproject unieke kansen aan bedrijven die technologieën, apparatuur of software voor zelfrijdende voertuigen willen ontwikkelen. Aangezien Terhills privaat terrein is, kan het perfect fungeren als living lab om innovatieve vervoerssystemen te testen.”