Alro Luc Thijs Lydia Peeters

Callexcell, Alro en Viata zijn de snelste groeiers

De Trends Gazellen zijn een jaarlijkse hitparade van de snelst groeiende bedrijven in iedere provincie. Puur op basis van cijfermateriaal wordt gekeken wie ten opzichte van 6 jaar geleden de grootste sprongen voorwaarts heeft gemaakt. Verdeeld over 3 groepen (klein, middelmatig en groot) kwamen voor Limburg deze winnaars uit de bus:

- Bij de grote jongens was Punch Powertrain (wederom) de grootste groeier, en dit ondanks de aangekondigde herstructurering. Omdat het bedrijf echter in Chinese handen is, gaat de prijs naar de volgende in de stand. Dat is dezelfde als vorig jaar: Mobis Parts Europe, ook al een buitenlands bedrijf. En dus is nummer 3 de uiteindelijke winnaar: Callexcell. Het bedrijf van Voka-voorzitter Karin Van De Velde zag de omzet stijgen van 13 miljoen in 2014 naar 31 miljoen 2018. Er werken vandaag zo'n 800 medewerkers.

Ook verdienstelijk in deze categorie: BKM, het telecom- en ICT-bedrijf van Bart Soetaers en Marc Max, stijgt van de dertiende naar de vierde plaats en haalt dus de zilveren medaille bij de lokale groeiers, nog voor Cegeka. Enkele andere opvallende stijgers: Eurodesserts (Beringen), Belies (Tessenderlo), Edibo (Lommel) en Van Havermaet (Hasselt).

- Bij de middelgrote bedrijven is de hoogste eer weggelegd voor Machiels Building Solutions in Genk, de firma in prefab houtskeletbouw van Group Machiels. Als ambassadeur schuift Trends echter WCA-Alro naar voor, de lakkerij met hoofdzetel in Genk die destijds werd opgericht door Luc Thijs (foto boven). Thans is de GIMV hoofdaandeelhouder, en gebeurt de aansturing door CEO Jan Craenen. Maken stevige sprongen in deze categorie (onder meer): Transport Jacobs (Genk), Vector Packaging (Hasselt) en 2 Lommelse ondernemingen: Rima International en Vario Food Group.

- Bij de kleintjes, tot slot, voert Newcom Services het peloton aan. Het is de vennootschap achter Viata, de pijlsnel groeiende online apotheek die werd opgericht door de Limburgse ondernemers Benoit Van Huffel en Gianni De Gaspari. Doelman Thibault Courtois verkocht onlangs zijn aandelen in Viata aan de familie Moorkens (Alcopa Holding). Vallen op in deze laatste categorie: Schapmans-Camps (Tessenderlo), Biesmans-DPE (Bilzen), Dilissen Logistics (Pelt), Cynex (Hasselt) en communicatiebureau Expliciet (Hasselt).

De volledige lijsten zijn na te lezen in Trends.