carole-vinck-full-1

Carole Vincke van Alpagro Plastics: “Innovatie geeft zuurstof aan een onderneming”

Alpagro Plastics, een familiebedrijf uit Houthalen, produceert verpakkingen en is gespecialiseerd in plastic draagtassen en flexibele verpakkingen voor groenten en fruit. Alpagro Plastics ontwikkelde en produceert de BioBag, een composteerbare draagtas.

Carole Vincke, Business Development Manager bij Alpagro Plastics: “ BioBags zijn de nieuwe generatie draagtassen en zijn bijzonder milieuvriendelijk. Deze draagtassen worden gemaakt uit bioplastic, dat bestaat uit een hernieuwbare grondstof zoals bv maïszetmeel en een aantal natuurlijke, biodegradeerbare polyesters. De BioBags hebben dezelfde eigenschappen als zakken vervaardigd uit conventionele kunststoffen: ze hebben dezelfde draagkracht, trek- en natsterkte, hebben hetzelfde uitzicht en kunnen even goed bedrukt worden. Het grote voordeel van de BioBag is zijn milieuvriendelijkheid. De draagtas is volledig composteerbaar. Bovendien is het productieproces energiezuinig met een lage CO² uitstoot.

Het ontwikkelen van de BioBag heeft een heel leerproces met zich meegebracht. Niet alleen de grondstof veranderde, we moesten ook op zoek gaan naar aangepaste inkten en lijm. Alles moest composteerbaar zijn, alles moest beantwoorden aan de Europese norm EN13432 om de draagtas biologisch afbreekbaar of composteerbaar te noemen. Bovendien verloopt het productieproces anders dan bij een gewone plastic draagtas, een specialiteit die wij toch al meer dan 30 jaar onder de knie hadden.
Ons innovatieproces was een leerproces dat gepaard ging met het nodige vallen en opstaan. Ook bij ons liep niet alles van een leien dakje. Maar je moet blijven geloven in jezelf, want de aanhouder wint en dat geldt ook voor een innovatieproces.

Door hun kennis en hun uitgebreide netwerk heeft het Innovatiecentrum Limburg ons toen goed geholpen

Bovendien is het geen slecht idee om aan te kloppen bij kennisinstellingen, universiteiten en het Innovatiecentrum Limburg. Dat heeft ons in elk geval vooruit geholpen. Vooral het zoeken naar de juiste grondstofleverancier en de juiste composteerbare lijmen was niet altijd evident. Door hun kennis en hun uitgebreide netwerk heeft het Innovatiecentrum Limburg ons toen goed geholpen.

Innoveren is zeker noodzakelijk voor een Limburgs en Belgisch bedrijf. Omdat het zuurstof geeft aan een onderneming. Door constant op zoek te gaan naar nieuwe producten, nieuwe processen, nieuwe toepassingen neem je als ondernemer voorsprong op concurrenten en andere spelers.”

[Tekst onder verantwoordelijkheid van Innovatiecentrum Limburg]