DSC_2920 (CD&V-top, mét infiltrant)

CD&V kaapt verkiezingspoll van Voka

Open VLD en NV-A zijn traditioneel de twee partijen die met voorsprong de verkiezingspoll op de jaarvergadering van Voka Limburg winnen. Consternatie alom toen donderdagavond echter CD&V als verrassende winnaar van jaargang 2024 uit de bus kwam. Het gevolg van een practical joke, waarbij de CD&V-achterban buiten de zaal gemobiliseerd werd om via de doorgespeelde QR-code een geldige stem uit te brengen. De christendemocratische kopstukken konden hun gespeeld gegniffel nauwelijks onderdrukken...

Traditioneel mogen de aanwezigen op de jaarvergadering van Voka-Kamer van Koophandel Limburg anoniem hun politieke voorkeur uitspreken. Op een website, toegankelijk via een ter plaatse gecommuniceerde QR-code, kunnen de leden hun favoriete partij aanduiden. Doorheen de jaren stemmen de ondernemers en Voka-sympathisanten voor politieke programma's die ondernemerschap als bron van welvaart stimuleren. De afgelopen edities wisselden N-VA en Open Vld elkaar af als populairste in Voka-kringen, gevolgd door CD&V en Vlaams Belang. Zo leverde de vorige poll 36% op voor NV-A, 29% voor Open Vld en 15% voor CD&V.

Een soortgelijk scenario, met minimale verschuivingen, hing in de lucht. Dat was echter buiten de inventiviteit van CD&V gerekend. Zij communiceerden de openbare QR-code naar de achterban, die vanuit de luie zetel, massaal voor CD&V stemde. Groot was dan ook de verbazing toen bleek dat zij met 30% het meeste stemmen hadden behaald, een verdubbeling van de vorige score.

Uiteraard gebaarden de CD&V'ers op de Voka-receptie van krommenaas. Ze konden hun binnenpretjes echter niet verdoezelen. Een lachsalvo doorbrak telkens de weinig overtuigende retoriek dat de stemming volledig volgens het boekje was verlopen. Geslaagde stunt, het moet gezegd.

Na topoverleg bij Voka Limburg stelden ze zich sportief op. "De uitslagen zijn wat ze zijn", aldus Johann Leten, "maar we kunnen ons gezien de spectaculaire shift in resultaten niet van de indruk ontdoen dat er andere factoren hebben meegespeeld." Woordvoerder Dario D'Arpino treedt hem bij: "Er zijn veel meer stemmen uitgebracht dan er aanwezigen waren in de zaal, wat de hypothese van externe betrokkenen staaft. Goed gevonden, maar geen representatief beeld van wat de Voka-leden vinden. De cijfers moeten dus met een korreltje zout worden genomen. In volgende edities zullen we een andere methode moeten verzinnen om de kiesintenties te simuleren", besluit hij.