Cegeka koopt stukje van Google

Het Limburgse IT-huis Cegeka heeft via dochtervennootschappen Citymesh en Digi een strategische overname gedaan die de uitrol van het 5G-netwerk zal faciliteren. Door de samenwerking met Dense Air Network, een onderdeel van Google, zal Cegeka in staat zijn om een betere dekking, hogere snelheden en grotere capaciteit te bieden tegen een lagere kostprijs.

Dense Air is een wereldwijde aanbieder van gedeelde netwerkinfrastructuur, sinds 2021 eigendom van Sidewalk Infrastructure Partners (SIP), een dochter van Google. Het bedrijf ontwikkelt technologieplatformen om de uitrol van toekomstige communicatieoplossingen als 4G en 5G-netwerken, te versnellen. Via de technologie van Dense Air wordt het voor operatoren zoals Citymesh en Digi, mogelijk om met hun nieuwe 5G-netwerk, veerkrachtig, zuinig en alomtegenwoordig te zijn in volgebouwde, dichtbevolkte omgevingen. Toepassingen als mobiele breedband, Internet of Things, openbare veiligheid, leren op afstand of zogenaamde 'first responder-netwerken', functioneren veel beter als ze worden gekoppeld aan het platform van Dense Air. Vandaar dat Cegeka er als de kippen bij was om dit strategische deeltje van Google over te nemen.

Mitch De Geest, CEO van de Cegeka-operator Citymesh, licht toe: "Dichtbevolkte gebieden zijn altijd een uitdaging voor connectiviteit, maar door gebruik te maken van de software van Dense Air, kunnen we mikken op implementaties die voor een magnifieke dekking zorgen waar dat het meest nodig is."

Robin Leblon, CTO van Citymesh, voegt toe: "De oplossing van Dense Air zal een belangrijke rol spelen in de uitrol van ons landelijk 5G-netwerk met hoge snelheid en capaciteit. Gerichte 5G-implementaties zijn een zeer effectieve manier om connectiviteitsproblemen aan te pakken, met name in gebieden waar het inzetten van een grote macro-cell site geen optie is." Kortom: het gaat vooruit gaan...