André_Knaepen_3-300×282

Cegeka ontvlucht loonlast en trekt kaart Oost-Europa

Het Hasseltse IT-bedrijf Cegeka gaat zijn organisatie in Roemenië versterken en van daar uit klanten in West-Europa bedienen. De onderneming van André Knaepen heeft eveneens een overname gedaan in Polen, en ziet mogelijkheden in Tsjechië. Dat zegt Knaepen in een interview met De Tijd. Het grote probleem is dat de loonkosten in ons land onhoudbaar zijn, aldus de topman. “De overheid jaagt ons werkelijk het land uit.”

André Knaepen neemt de automatische indexsprong van de lonen in België onder vuur. “Bij elke indexverhoging zijn wij 1 procent marge kwijt. Hierdoor zijn we op een punt gekomen dat we minder dreigen te investeren,” zegt hij in De Tijd. “Ik heb er erg lang tegen gevochten, maar ik kan niet anders. Ik zie me verplicht meer activiteiten uit Roemenië te halen. Tegen begin 2013 zullen we er 140 mensen tellen. De helft zal vanuit Roemenië IT- infrastructuur in West-Europa aansturen.”

Hij zegt zoveel mogelijk mensen in België te willen houden, maar ook dat zijn bedrijf zonder de business in Oost-Europa te duur wordt en geen deals meer kan binnenhalen. “Ik kan niet op tegen grote internationale spelers die volop hun personeel tewerkstellen in lagelonenlanden. Ze verplichten me te beginnen in Roemenië. Doe ik het niet, dan ga ik eruit.”

Intussen heeft Cegeka in Polen de lokale afdeling van KBC Global Services overgenomen. “We dopen het bedrijf om tot Cegeka Polen en met een 30-tal mensen zullen we proberen de lokale markt te bespelen,” aldus Knaepen. “Ook in andere Centraal-Europese landen, zoals Tsjechië, zien we mogelijkheden.”