Voka-InnovatiePrijs-HR-001 kopie

Celis moet plaats maken in prijzenkast

Met als genomineerden Orbix, Tectum Group en Soltech stond het vast dat de Innovatie Award 2023 naar Genk zou verhuizen. En... tromgeroffel.... het is uiteindelijk Orbix die zich de trotse laureaat mag noemen! De ontwikkelaar van duurzame materialen en technologieën voor de bouw- en staalsector, opgericht door ondernemers Serge Celis en Danny Vanschoonbeek, krijgt de Innovatie Award van Voka Limburg voor zijn doorgedreven investeringen in de gepatenteerde carbstone-technologie.

Het is al sinds 1994 dat Orbix duurzame grondstoffen en technologieën voor de bouw- en de staalsector ontwikkelt en verkoopt. Daarnaast bieden ze hun klanten en partners ook ondersteunende logistieke diensten aan. De bedrijfsnaam die ze sinds 2016 hanteren is ook niet toevallig gekozen: een verwijzing naar het Latijnse woord ‘orbis’ dat cirkel betekent, een symbool dat volledig in lijn ligt met het geloof in de circulaire economie.

Het bedrijf uit Genk – bekend van de verwerking van metaalslakken van staalproducent Aperam – legt zich zo al sinds 2004 toe op de zogenaamde carbstone-technologie. Zo levert de onderneming de knowhow en grondstoffen voor bouwmaterialen die geproduceerd worden zonder cement of extra energie, maar door binding van CO2. Door deze technologie hebben de materialen een zeer lage en zelfs negatieve CO2-voetafdruk, wat ze dus zeer duurzaam maken. Deze technologie is in deze toepassing vrij uniek in de wereld.

“Na zich jarenlang te hebben toegelegd op onderzoek en ontwikkeling heeft Orbix in 2023 met de Limburgse bedrijven Gubbels en Vandersanden de eerste commerciële realisaties van deze carbstone-technologie succesvol afgerond. Een mijlpaal voor het bedrijf én voor Limburg”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka Limburg.

“Deze nieuwe en duurzame bouwproducten bestaan voor minstens 80% uit gerecycleerd materiaal van Orbix”, vult Cathérine Dreesen, directeur Innovatie aan. Deze realisaties zijn hiermee het resultaat van een strategisch en doorgedreven innovatietraject waarbij de onderneming in samenwerking met kennisinstellingen en universiteiten alle mogelijke ondersteuningsmiddelen- en mogelijkheden heeft toegepast om deze Limburgse innovatie te valoriseren. Orbix positioneert zich zo niet alleen als een innovatieve koploper, maar ook als een inspirator en facilitator van maatschappelijk verantwoord ondernemen in Limburg en daarbuiten. Het is daarom dat we deze Genkse onderneming belonen met onze Innovatie Award 2023 die we samen met VLAIO uitreiken.”

Het bedrijf heeft dinsdag de award ontvangen uit handen van gouverneur Jos Lantmeeters en Bart Soetaers, ondervoorzitter van Voka Limburg.