IMG_5222

Centen voor circulaire strevers

Ja, ook Limburgse KMO's willen maar al te graag meer duurzaam en circulair worden. Maar makkelijk is dat niet. Minister Jo Brouns wil hen een handje helpen door geld vrij te maken voor een project waarmee Hogeschool UCLL de KMO's op sleeptouw neemt in hun circulaire transitie.

Hogeschool UCLL gaat van start met de ontwikkeling van een interactief digitaal platform, dat KMO's zal ondersteunen in hun overgang naar een meer duurzaam en circulair businessmodel. Het dossier werd onlangs goedgekeurd voor Vlaamse financiering, en dit via Vlaio. Maandag werd de formule voorgesteld bij onderneming GMF (GenkerMachinenFabriek) in Genk.​ ​

Het online platform biedt eenvoud, pragmatisme en overzicht aan kmo's die hun producten, diensten en hun organisatie willen verduurzamen. Het bevat een modulaire mix van basiskennis, een wegwijs in het circulaire ecosysteem, getuigenissen van succesvolle duurzame ondernemers (o.a. via podcasts) en praktische handvaten waarmee men zelf aan de slag kan. ​

Minister Jo Brouns: "Ik vind het erg belangrijk om in duurzaamheid te investeren en zeker ook KMO’s hierin te helpen. ​De Europese Green Deal sijpelt immers door, ook richting die kleinere ondernemingen die hun impact op mens, samenleving en milieu méé zullen moeten monitoren en communiceren. ​Duurzaamheid blijft dus zeker niet iets voor énkel de beursgenoteerde bedrijven."

Maarten Bynens van GMF in Genk en lid van VKW Limburg, getuigt: “Onze producten zijn op zich duurzaam, maar we kunnen zeker nog verdere stappen zetten én alle hulp hierbij is welkom. Het is goed dat makkelijk te hanteren platformen of tools, op maat van KMO’s, er komen.”