Nieuws Limburg Champagnehuis valt Hasseltse wijnmaker aan

Champagnehuis valt Hasseltse wijnmaker aan

Champagnehuis valt Hasseltse wijnmaker aan

Steven Cuppens, zaakvoerder de Hasseltse wijnproducent en verdeler SPI Wine, heeft de naam van zijn roséwijn noodgedwongen veranderd. Een grote speler in Epernay, die onder de naam ‘La Grande Dame’ champagne verkoopt, schakelde een duur advocatenbureau in omdat ze vinden dat het Italiaanse wijntje van Cuppens, dat ‘Grande Diva’ heet, voor verwarring en grote commerciële schade kan zorgen…

“SPI Wine, wat staat voor Selezione Prodotti Italiani, is producent en invoerder van kleinschalige, kwalitatieve en artisanale wijnen uit Italië”, situeert Steven Cuppens zijn eigen zaak.” Onze producten worden alleen via kleinschalige wijnwinkels, die het verhaal achter de wijn brengen, verdeeld. Sinds 2016 produceren wij de Langhe DOC Rosato (100% Nebbiolo-druiven) onder de naam ‘Grande Diva’. Dit is een artisanale roséwijn uit Piëmonte, die in een zeer gelimiteerde oplage van 600 flessen per jaar, verdeeld wordt in Vlaanderen.”

Steven Cuppens en Nikki Degroote vonden na 5 jaar de tijd rijp om hun productnaam te laten registreren bij het Benelux Bureau voor Intellectuele Eigendom. Niks aan de hand, zal je zeggen. “Tot we enkele weken geleden een ingebrekestelling ontvingen van een Brussels advocatenkantoor”, vertelt Steven. “Hun klant een grote internationale groep uit de Champagnestreek (van o.a. Veuve Clicquot), heeft blijkbaar een probleem met onze naam en dreigt daarom met een rechtszaak. In onze ogen is dat totaal absurd. Zij noemen zich La Grande Dame, wat toch iets totaal anders is dan Grande Diva? Wij verkopen een Italiaanse wijn, zij een Franse Champagne. Onze distributie gaat naar kleinschalige wijnhandels in Vlaanderen (naamregistratie was aangevraagd voor Benelux), terwijl zij mondiaal en in supermarkten verkopen. Onze wijn kost 13,75 euro, die van hen 139 euro… En ook visueel is het verschil torenhoog (zie afbeeldingen hieronder). De kans dat iemand La Grande Dame wil hebben, en ‘per vergissing’ buiten stapt met onze Grande Diva, is nihil. De kans dat de Franse groep schade oploopt is onbestaande. En toch gaan ze in de aanval…”

Steven en Nikki zijn niet onder de indruk. “Toch gaan we geen tijd en negatieve energie verspillen aan dit verhaal”, zeggen ze. “We hebben geen zin in allerlei gedoe voor de rechtbank. We maken daarentegen een opportuniteit van deze tegenslag. We steken veel liever onze tijd en positieve energie in het creëren van een nieuwe en originele naam voor onze roséwijn…. Wie een goede suggestie heeft: shoot!”

En het koppel besluit met een knipoog: “Een Grande Diva is per definitie een ‘grande dame’, maar een grande dame is duidelijk niet altijd een diva…”

Reageer op dit bericht

Reacties

Marc S. 2021-05-10 08:27:46

"Diva Grande" op voorwaarde dat Dolce & Gabanna nu niet komt klagen...

Eric M. 2021-05-09 16:26:30

Maak er gewoon La Diva Monumentale van, geen vergissing mogelijk met die kleine Grande Dame

Francis D. 2021-05-09 12:12:53

Ik zou die wijn "La Bella Diva" noemen. A la Nostra Salute.

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.