ugentec-new-jan-18-750×500-1

Cheque voor UgenTec opent perspectieven

Het Hasseltse softwarehuis UgenTec, dat toepassingen maakt om snel en eenvoudig medische waarden te analyseren, heeft van Vlaio een subsidie ontvangen van 490.000 euro. Daarmee moet UgenTec verderwerken aan aan nieuwe technologie om aandoeningen op te sporen en te voorspellen. Het Jessa Ziekenhuis en UHasselt springen mee op de kar.

Dat UgenTec ‘goed bezig’ is, kan u regelmatig lezen op Made in Limburg. Is het niet omdat ze voor de zoveelste keer kapitaal hebben opgehaald, dan is het omdat hun prijzenkast uit de voegen barst van de elfendertigste onderscheiding die hen -eerst als starter en later als scale-up- te beurt is gevallen.

En het goede nieuws houdt aan. Wouter Uten, Tom Martens en de rest van het team hebben een positief advies gekregen over hun innovatiedossier. Dat houdt een subsidie in van 490.000 euro om verder onderzoek te doen naar nieuwe, realtime software om infectieziekten vroegtijdig te detecteren en op te volgen. De UHasselt en de labo’s van 3 Vlaamse ziekenhuizen (waaronder Jessa) participeren in het drie jaar durende project.

“Innovatie zit in ons bloed”, zegt Steven Verhoeven, CEO van UgenTec. “Deze subsidie laat ons toe om ons softwareplatform verder te ontwikkelen, zodat het niet alleen voor individuele labs, maar voor de brede gezondheidszorg een meerwaarde betekent. We willen er bijvoorbeeld toepassingen aan koppelen om gezondheidsrisico’s bij grote bevolkingsgroepen te managen, zoals epidemieën. Er kunnen ook waardevolle wetenschappelijke inzichten mee tot stand komen. Dit is ook commercieel interessant, aangezien we met onze voorspellende analyses bedrijven kunnen helpen om hun productieprocessen te optimaliseren.”