Chinese drukkerij koopt Genkse bumperfabriek

Het Chinese bedrijf Illochroma Haoneng gaat zich vestigen in de voormalige bumperfabriek van Magna Belplas in Genk. De verhuis gaat bovendien gepaard met een investering van ruim 10 miljoen in de uitbreiding van de productie. “Dat bevestigt het engagement van de Chinese aandeelhouders in de Genkse vestiging,” aldus Europees topman Pieter Loeff.

gebouw magna illochromaOp dit moment is Illochroma Haoneng Belgium gevestigd in de Woudstraat in Genk. Daar produceert het bedrijf etiketten, voornamelijk voor bierbrouwerijen. De huidige vestiging laat verdere uitbreiding echter niet toe, dus drong een zoektocht naar een nieuw onderkomen zich op. Dat werd gevonden aan de Henry Fordlaan, in de gebouwen van de voormalige toeleverancier van Ford Genk, Magna Belplas.

Managing Director Pieter Loeff hoopt de aankoop begin april af te sluiten. “Tegen die tijd zijn hopelijk alle stempeltjes gezet en kunnen we de koop bij de notaris afronden. 2016 wordt dan een verhuisjaar en tegen deze tijd volgend jaar hopen we de productie op de nieuwe locatie op punt te hebben.” Het blijft echter niet bij een verhuizing. Illochroma gebruikt de operatie ook om een bijkomende drukmachine te installeren en maatregelen te treffen die het milieu, energieverbruik en veiligheid ten goede komen. Samen goed voor een investering van ruim 10 miljoen euro.

Momenteel werken er een kleine 65 mensen bij Illochroma Haoneng. Allicht komen er in de toekomst nog jobs bij. Volgens Pieter Loeff bevestigt de investering het vertrouwen van het Chinese moederbedrijf in Genk als hoofdvestiging voor Europa. “Sinds de overname heeft de Chinese aandeelhouder vooral geld in het bedrijf gestoken, maar er weinig aan verdiend. En toch mogen wij deze investering nu doen." De Chinezen kochten Illochroma na het faillissement van de Franse aandeelhouder in 2011. De eerste jaren werd er verlies geleden, maar in 2014 wist het bedrijf met winst aan te knopen. Ook 2015 eindigde met zwarte cijfers. Wereldwijd stelt Illochroma Haoneng 800 mensen tewerk en wordt een omzet gerealiseerd van zo'n 100 miljoen euro. Onder meer AB Inbev en Duvel Moortgat laten er labels drukken.