Chinezen dol op schoolborden uit Genk

Schrijven op een bord, en tegelijk op datzelfde bord ook je presentatie aansturen en beheren? Het kan. Bij de Genkse producent van email-staal PolyVision hebben ze er een jaar aan gewerkt. Het interactieve bord gooit alvast hoge ogen in het buitenland.

Geëmailleerd plaatstaal is een gelukkig huwelijk tussen glas en staal. Het is superglad, vlek-, kras- en corrosievrij, brandbestendig en grafitiveilig. Bij PolyVision in Genk produceren ze het niet enkel, ze maken er ook afgewerkte producten van. Het belangrijkste product van PolyVision zijn school- en schrijfborden. “We hebben voor de aardigheid eens uitgerekend hoeveel borden we ooit gemaakt hebben,” zegt site manager Theo Vanheusden van PolyVision. “We kwamen uit op 8 miljoen borden over de hele wereld. Alles samen krijgen dagelijks zo’n 250 miljoen scholieren en studenten van onze borden les.” Andere toepassingen van dit materiaal zijn de bekleding van tunnels, metro’s, stations of bewegwijzering. Al dan niet levenslang bedrukt. Onder meer de stations van Praag, Singapore, Londen, Rijsel, Rotterdam en Brussel zijn door PolyVision aangekleed.

Eno PolyvisionEno
Een belangrijke stap voor PolyVision was de ontwikkeling van Eno, een ‘slim’ schoolbord. Het bord is niet enkel makkelijk af te vegen, maar ook magnetisch, interactief en milieuvriendelijk. “Het bord bestaat ui 28 miljoen puntjes, waardoor een presentatie op de laptop draadloos kan geprojecteerd worden. Via een speciale pen en bluetooth kan de presentatie van aan het bord worden aangestuurd,” zegt Vanheusden. Eno kreeg als enige interactieve schrijfbord ook een cradle-to-cradle (C2C) certificaat toegekend. De Limburgse borden vinden hun bestemming in alle uithoeken van de wereld, China en India op kop. Van de hele productie wordt 98% uitgevoerd naar ruim 50 landen in de wereld.

PolyVision maakt deel uit van de Amerikaanse groep Steelcase. Het bedrijf telt 118 medewerkers en haalt een omzet van zo’n 30 miljoen euro.