Chris Slaets volgt Rik Mondelaers op

Rik Mondelaers (61) gaat met pensioen. Als directeur en gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw Limburg wordt hij opgevolgd door Chris Slaets, voorheen directeur bij de Confederatie in Vlaams-Brabant. Mondelaers blijft wel nog twee jaar als extern adviseur verbonden aan 'zijn' huis.

Rik Mondelaers, hét gezicht van de Limburgse bouwsector, begon in 1986 als directeur bij de toenmalige Syndicale Kamer voor de Bouwnijverheid Limburg. Onder zijn impuls groeide de latere Confederatie Bouw Limburg uit tot een sectororganisatie met 1.000 leden en tien voltijdse medewerkers. Hij richtte onder meer de Jongerenkamer op, professionaliseerde de dienstverlening en maakte van dichtbij de transformatie in de bouw naar een high tech-sector mee.

Mondelaers_040914_KH_01.JPGAchtentwintig jaar later geeft hij de fakkel door aan Chris Slaets (42). "Ik ben blij dat ik zelf heb mogen meezoeken naar mijn eigen opvolger," zegt Mondelaers. Slaets is geen onbekende binnen de Confederatie Bouw. De Bilzenaar begon zijn carrière in de logistiek bij Ford Genk in 1994, maar een jaar later verkaste hij naar de Vlaamse Confederatie Bouw, als stafmedewerker van directeur Marc Dillen. In 2004 werd hij directeur van de afdeling Vlaams-Brabant, die hij samensmolt tot de Confederatie Bouw Brussel-Vlaams Brabant.

"Ik heb lang nagedacht over het aanbod om hier aan de slag te gaan," zegt Slaets. "Wat mij heeft overtuigd, zijn de uitdagingen die mij hier te wachten staan: meewerken aan de transformatie van de Limburgse bouwbedrijven en daarmee ook aan de toekomst van Limburg. Ik ben er mij overigens van bewust dat het geen sinecure zal zijn om een icoon als Mondelaers op te volgen."

Mondelaers zal overigens niet helemaal weg zijn uit de Confederatie Bouw. Hij blijft nog (minstens) twee jaar actief als extern adviseur, met als speciale opdracht om de geboorte van de Construction Academy op het Wetenschapspark in Diepenbeek te begeleiden. Het gaat om een ultramodern onderzoekscentrum van 3.000 m², waar de bouwsector, bedrijven, UHasselt en PXL in het kader van het SALK samenwerken rond innovatieve bouwprojecten. De Construction Academy wordt overigens ook de nieuwe stek voor de Limburgse Confederatie Bouw.