Cijfers verdoezelen dipje bij Heraeus

Dat cijfers niet alles zeggen, bewijst het rapport van Heraeus Electro-Nite in Houthalen-Helchteren. De fabrikant van meetsystemen voor de staalindustrie sloot 2009 af met 35% minder omzet en 107% meer winst... Zo fors in de kosten gesnoeid? Neen... "Dat komt omdat het hoofdkantoor van het moederbedrijf hier gevestigd is en de internationale dividend-uitkeringen van het uitstekende jaar 2008 in ons resultaat worden opgenomen," verklaart executive vice president Chris Vangeel. "Want laat ons er geen doekjes om winden: 2009 was een erg slecht jaar voor ons, met zelfs een verlies voor de vestiging in Houthalen. "We hebben veel economische werkloosheid gehad, maar er zijn geen naakte ontslagen moeten gebeuren."

Sinds medio 2009 schijnt er weer licht in de duisternis. "Het gaat weer behoorlijk, ook omdat de vraag naar staal in China en andere groeimarkten blijft aanhouden," aldus nog Vangeel. Toch wil Heraeus Electro-Nite niet alle eieren in de stalen korf leggen. "Onze R&D-afdeling is druk bezig om nieuwe meetapparatuur te ontwikkelen voor aluminium-smelterijen. Volgend jaar verwachten we daar de eerste resultaten van."

Bij Heraeus Electro-Nite werken zo'n 460 mensen. Afgevaardigd bestuurder is de Nederlander Jan Doets (foto), die begin dit jaar de pensioengerechtigde Taco Gerbranda kwam aflossen.