Nieuws Limburg Clavis plooit: boeken met Zwarte Piet vernietigd

Clavis plooit: boeken met Zwarte Piet vernietigd

Clavis plooit: boeken met Zwarte Piet vernietigd

Philippe Werck, oprichter en zaakvoerder van uitgeverij Clavis in Hasselt, heeft een drastische beslissing genomen. Zo’n 7.000 boeken met afbeeldingen en teksten over Zwarte Piet zullen worden vernietigd. Andere boeken worden bijgespijkerd, bijvoorbeeld door de foto’s te vervangen door pieten met zwarte vegen. “Er zijn diverse redenen, onder meer de commerciële druk van de grootste internetwinkel (lees: Bol.com), die een verbod op alle producten met verwijzing naar Zwarte Piet heeft opgelegd”, zegt hij in Het Belang van Limburg.

“Als uitgever bloedt mijn hart”, zegt Philippe Werck van Clavis. “Het is de eerste keer in de geschiedenis van ons bedrijf dat we boeken vernietigen. Waarom? Er zijn drie redenen. We voelden dat in de maatschappij de druk tegen Zwarte Piet – de versie met een pikzwarte huidskleur, kroeshaar en rode lippen – bleef toenemen. En de onvrede over het gebruik van huidskleuren is in het afgelopen jaar alleen nog maar versterkt, denk maar aan Black Lives Matter. Daarnaast waren er ook auteurs en illustratoren die zich afvroegen waarom Clavis nog Sinterklaasboeken wilde uitgeven met een Zwarte Piet. En tenslotte is er ook een commerciële reden. Als de grootste internetwinkel van de Lage Landen (Bol.com, nvdr.) beslist om via zijn platform geen enkel product meer te verkopen dat verwijst naar blackfacing of Zwarte Piet, dan neem je dat uiteraard ook mee in de beslissing. Maar ik heb evengoed reacties gekregen van boekhandels uit Nederland. Ze waren verontwaardigd dat ze in onze catalogus boeken zagen staan over of met Zwarte Piet.”

Werck neemt zelf geen stelling in in het debat. “We zijn niet pro of contra Zwarte Piet. Er werken twee mensen met een andere huidskleur bij ons. Het is niet dat ze hier triomfantelijk over doen, integendeel zij zijn zelf vrij gematigd wat de discussie over Zwarte Piet betreft. Maar kijk, door de jaren veranderen er nu eenmaal dingen. In Sinterklaasliedjes wordt ook gezongen dat wie stout is, de roe krijgt. Maar een stok om stoute kinderen te slaan, die tijd ligt toch ook al ver achter ons.”

(Lees meer in Het Belang van Limburg)

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.