Nieuws Limburg CM stopt centen in start-up die zieken aan ’t werk houdt

CM stopt centen in start-up die zieken aan ’t werk houdt

CM stopt centen in start-up die zieken aan ’t werk houdt

Track Abilities is een Limburgse start-up die aan de hand van coachingtrajecten mensen begeleidt die ziek zijn of dreigen uit te vallen op het werk. Het doel is om ze op een duurzame manier opnieuw aan het werk te krijgen. CM (voorheen Christelijke Mutualiteiten) gelooft sterk in het concept en neemt daarom een participatie in het Hasseltse bedrijf.

Onderzoek wijst uit dat mensen die ziek thuis zijn of op het punt staan om uit te vallen door gezondheidsperikelen, sneller het werk op volle kracht kunnen hervatten als ze tijdens moeilijke periodes intensief worden begeleid. De Hasseltse start-up Track Abilities zet hier sterk op in. Via coachingtrajecten worden arbeidsongeschikte werknemers opgevolgd zodat de herintegratie op het werk sneller en duurzamer kan gebeuren. Track Abilities werkt hiervoor met een laagdrempelig en gedigitaliseerd systeem van coaching. De werkgever meldt eerst op het online platform dat een bepaalde werknemer nood heeft aan begeleiding. Daarna volgt een digitaal intakegesprek en start het één-op-ééntraject tussen de werknemer en zijn of haar Track Coach, live of online. De werknemer kiest zelf welke Track Coach dat is, op basis van matchmaking.

De aanpak van Track Abilities slaat aan, zo blijkt uit onderzoek gevoerd door masterstudenten van de UGent en de KU Leuven. Werknemers in hun coachingtraject gaan gemiddeld 15 procent sneller terug aan het werk en hebben 12 procent minder kans om te hervallen. Zij ervaren bovendien meer levenskwaliteit en hun zelfredzaamheid op de werkvloer stijgt. CM gelooft dan ook sterk in deze aanpak. Daarom investeert het gezondheidsfonds (dus niet het ziekenfonds, zoals het vroeger werd genoemd) in de Limburgse start-up. “Werkgevers moeten er alles aan doen om werk werkbaar te maken en te houden”, zegt Steven Hermans, directeur Businessontwikkeling en Innovatie bij CM. “Daarom ondersteunen we bewezen oplossingen die mensen terug aan het werk helpen graag. We geloven in de aanpak van Track Abilities omdat die de werkgever meeneemt in het verhaal én omdat die de uitgevallen medewerkers ‘empowert’. Ze krijgen individuele begeleiding om samen met een coach uit te zoeken waar ze professioneel naartoe willen en hoe ze drempels in het traject terug naar het werk kunnen wegwerken. We weten dat wanneer mensen zich goed voelen in hun job, dat ook een positieve impact heeft op hun gezondheid.”

CM wil niet alleen participeren in Track Abilities maar ook de start-up in de kijker zetten en zo bij te dragen aan kwalitatieve en toegankelijke oplossingen in de gezondheid.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.