Nieuws Limburg Column: “Er was sjans een 1+1 op de bakken Cristal…”

Column: “Er was sjans een 1+1 op de bakken Cristal…”

Column: “Er was sjans een 1+1 op de bakken Cristal…”

Naar verluidt was er maandag een staking van de vakbonden. Net zoals vele andere thuiswerkers heb ik daar helemaal niks van gemerkt.

Geen enkele Teams-meeting waarin een zwart camerablokje van een stilzwijgende staker een virtuele protestmars symboliseerde. Zelfs op Zoom zag ik geen tronie uit een gekleurde vuilzak poppen om sloganeske schuttingtaal te spuien. Bij mijn bezoek aan de brievenbus botste ik niet op barricades van brandende banden en pikzwarte palletten. Zelfs geen buurman te bespeuren die met dampende olietonnen op zijn oprit het patronaat zat uit te kafferen. Niks. Nada. Veel viel er trouwens niet lam te leggen. Coiffeurs, cafés en tutti quanti waren al vanzelf kapot. Tja, ’t zijn zware tijden voor thuiswerkende stakers…

Nochtans moet er wel iets zijn geweest, want ophef was er sjans genoeg. Leten, Lodewyckx en Lemmens, in bijdehandse weekendliteratuur steevast ‘de Limburgse L3’ gedoopt, verdrongen zich rond microfoons en camera’s om hun ongenoegen uit te schreeuwen: “Crapuleus! Ridicuul! Nu toch niet, begot! Denk eens 2 seconden na!”

Als factchecker van beroep trok ik op onderzoek uit. Wie had er gelijk? Hadden die van ’t piket een poot om op te staan? Waarom werd de strijdbijl ten tonele gevoerd? De eerste hypothese viel meteen af: de 1+1-actie op de bakken Cristal, normaal altijd een aanleiding om met de kameraden rond het kampvuur te keuvelen, verdween door Covid naar de vuilbak. Een Maes met de matekes zat er niet in. Waarom dan wel gaan staken? Meer loon voor minder werk? Onmogelijk, want de limiet op die verhouding was met de tijdelijke werkloosheid al lang bereikt. Wat dan wel? Viel er ergens een vermaning voor een beschermde vrijgestelde? Een solidariteitsactie tegen de prijsverhoging van een kom seldersoep in de bedrijfskantine?

Of was het wederom om een brugdag te forceren naar een feestdag? Had het ABVV 1 mei vervroegd omdat de horeca het Feest van de Arbeid zou gaan kapen? Was Pasen per ongeluk verschoven naar een doordeweekse dinsdag? Ik keek in mijn agenda. En waarempel! 30 maart 2021 was inderdaad een fantastische feestdag: die van 50 jaar Kurt Meers! Een groter eerbetoon had ik mij niet kunnen dromen! Vakbonden: een welgemeende dankuwel!

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.