Embuild_Afbeelding

Confederatie Bouw Limburg wordt Embuild Limburg: “Merk dat staat voor toekomst van de bouw”

Embuild is de nieuwe naam van de Confederatie Bouw. ‘Em’ staat daarbij voor het Engelse empower en embrace: versterken en omarmen. “De bouw is veranderd en is meer dan ooit innovatief en duurzaam”, duidt Embuild Limburg-directeur Chris Slaets. “Ook onze organisatie evolueerde mee, maar onze naam dekte de lading niet goed genoeg meer.”

Waarom een naamsverandering? “Embuild is een goede vertaling van waar we naartoe willen gaan”, vertelt Slaets. “Er zit een positief verhaal achter. We willen ondernemingen en de sector in het algemeen versterken. Naast de oude, ondersteunen we ook de nieuwe vakgebieden. We zijn er voor iedereen in de sector, in de brede zin van het woord.”

Meer dan metselen

“Het gaat in onze sector al lang niet meer om metselen en de andere klassieke bouwwerken”, zegt Embuild Limburg-voorzitter Michel Vanderstraeten. “De naamsverandering draagt dat uit, niet alleen bij de leden, maar ook bij onze andere stakeholders en organisaties waar we mee samenwerken.”

De bouwsector is goed voor 5,4 procent van het Belgische bbp, 6,2 procent van het Vlaamse en 7,4 procent van het Limburgse.

“Er wordt veel van ons verwacht op de meest uiteenlopende domeinen: energie, mobiliteit, stadsontwikkeling, duurzaamheid, scholenbouw …”, schets Slaets. “Men verwacht dat wij met onze technologische kennis en onze expertise probleemoplossend gaan werken. Embuild Limburg maakt duidelijk dat we als sector een technologie-integrator zijn. Het nieuwe imago creëert openingen voor bedrijven die niet tot de traditionele bouwvakken behoren.”

Naar morgen kijken

Slaets werkt al meer dan 20 jaar bij Embuild. “Ik mag mezelf intussen een ancien in de beroepsorganisatie noemen. De Confederatie heeft een mooi parcours achter de rug, ondanks de ups en downs die iedereen organisatie kent. Helaas krijg je geen lidgeld voor wat je gisteren presteerde. Een ondernemer kijkt naar morgen en vraagt zich af wat Embuild voor hem kan betekenen. Je mag trots zijn op het verleden, maar je moet er ook met een kritische blik naar durven kijken. We moeten het nog beter gaan doen.”

Progress. Together.

“Samenwerking is een cruciale sleutel in de bouwsector”, zegt Vanderstraeten. “De bouw is de sector bij uitstek waar mensen samenwerken en dat is heel belangrijk. Onze slogan ‘Progress. Together.’ sluit daar perfect bij aan, want de bouwsector is een groepsgebeuren. Het gaat dan over de relaties tussen de bouwheer, architecten, studiebureaus … Het is een echt groepsgebeuren en alleen door samen in te zetten op innovatie kunnen we die vooruitgang boeken.”

Bouwfederatie Embuild vertegenwoordigt meer dan 16.000 Belgische bouwbedrijven als enige actieve bouwfederatie van het land. Embuild Limburg werd opgericht in 1919 en maakt deel uit van de grote bouwfederatie.