Vooraanzicht Corda Campus 2.0

Corda Campus krijgt een staartje

Maar liefst 150 miljoen gaat LRM uitgeven om op de Hasseltse bedrijvencampus Corda 9 hectare extra ruimte voor ondernemerschap te creëren. In het nieuwe masterplan dat donderdag werd voorgesteld, is naast bijkomende kantoorcomplexen, plaats voor klaslokalen, zakelijke huisvesting, een evenementenhal, cleanrooms en een datacenter. In 2030 moet het hele plan uitgevoerd zijn en zal het aantal werknemers zijn verhoogd van 5.000 naar 7.500.

Amper zes jaar geleden werd de Hasseltse Research Campus, nog steeds gekend als de voormalige Philipssite, omgevormd tot Corda Campus. Met de bouw van het iconische Corda 1-gebouw, met een schuin groendak, nam het project een vliegende start. Nu, een paar jaar later, zijn er heel wat nieuwe kantoorgebouwen en diensten bijgekomen, in totaal goed voor 14 hectare van succesvolle ontwikkeling. Momenteel werken er 5.000 mensen in 250 bedrijven. Tegen 2030 moeten dat er maar liefst 7500 zijn in 350 bedrijven.

De Hasseltse campus, een 100 procent dochtervennootschap van de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM, zal daarvoor een nieuw masterplan uitvoeren. Het bevat elementen als de school van de toekomst, hippe woonunits die bijvoorbeeld ideaal zijn voor expats, en functionele ruimtes zoals cleanrooms of een datacenter. In de eerste fase ligt de focus op de bouw van de Corda Arena, een eventlocatie van 10.000 m² die al eerder werd aangekondigd en in uitvoering is.

“Onze campus is in zes jaar tijd uitgegroeid tot een financieel gezonde en rendabele plek”, zegt Raf Degens, algemeen directeur van Corda. “Het is meer dan een optelsom van kantoorruimtes: het is een uniek ecosysteem van startups, scale-ups en grote bedrijven, omringd door overheidsorganisaties en kennisinstellingen. Corda Campus is een succesvolle reconversie van een voormalige Philipssite en een referentie als succesvolle bedrijvencampus. Nu zijn we klaar voor de volgende fase en willen we ons internationaal op de kaart zetten.”

Binnen 5 à 10 jaar moet het plan gerealiseerd zijn. “Het is voor ons erg belangrijk dat de volgende uitbreiding van de campus blijft passen in de omgevings”, zegt Tom Vanham, algemeen directeur van LRM. “Dit wil zeggen dat we niet voor grote, hoge torens gaan, maar voor gebouwen die passen en opgaan in de omgeving, met functies die ook ondersteunend zijn voor de buurt en een meerwaarde bieden voor iedereen die werkt of woont op en rond Corda Campus.”