Nieuws Limburg Corona en andere vaccins op testbank in Diepenbeek

Corona en andere vaccins op testbank in Diepenbeek

Corona en andere vaccins op testbank in Diepenbeek

Het medisch onderzoekscentrum Anima Research Center uit Alken heeft dinsdag een nieuwe vestiging op de Health Campus in Diepenbeek in gebruik genomen. Daarmee breiden CEO Erik Buntinx en zijn team niet alleen de research naar coronavaccins sterk uit, ze gaan er ook tests uitvoeren op een nieuw vaccin tegen het ‘verkoudheidsvirus’ RSV. Buntinx kondigt overigens de start aan van ANeuroTech, een bedrijf dat de ontwikkeling ambieert van ‘miljarden dollar’ genererende geneesmiddelen tegen ziektes als Alzheimer, depressie en schizofrenie.

Anima Research Center is een centrum waar vaccins en andere medische toepassingen getest worden. Het bedrijf van dr. Erik Buntinx heeft intussen belangrijke contracten binnengehaald, onder meer voor het testen van het coronavaccin van Johnson & Johnson en dat van het Chinese bedrijf Clover. De Alkense onderneming mag zich intussen het grootste testcentrum voor het COVID-19-vaccin van Johnson & Johnson ter wereld noemen. “Zo’n opdrachten werken als een magneet en trekken nieuwe orders aan”, stelt Erik Buntinx. “Vandaar dat we extra ruimte nodig hebben voor bijkomende testcapaciteit.”

Trekker
POM Limburg zocht en vond de benodigde ruimte in het Wetenschapspark in Diepenbeek, waar 2 leegstaande gebouwen voor 4 jaar worden verhuurd aan Anima Research Center. “Het is de start van het ecosysteem rond gezondheidszorg dat we op deze Health Campus willen uitbouwen”, aldus POM-voorzitter Tom Vandeput. “We hebben een ambitieus masterplan uitgetekend om hier in Diepenbeek een soort Corda Campus op te zetten, met enerzijds een cluster voor de bouwsector en anderzijds een groepering van bedrijven, onderzoeksinstellingen en diensten in de gezondheidszorg. Anima Research Center is de ideale trekker om deze cluster in een stroomversnelling te brengen.”

RSV-virus
Concreet zullen er in de nieuwe faciliteiten proefpersonen worden ontvangen die de vaccins gaan testen. Er worden onder meer 8 ziekenhuiskamers ingericht waar de patiënten kunnen behandeld en geobserveerd worden. De focus ligt momenteel op de vaccins tegen Covid-19. “Maar ook andere contracten met ‘sponsors’ als GSK liggen hier op de plank”, aldus Erik Buntinx. “Zo starten we een zeer belangrijk onderzoek naar een vaccin tegen het RSV-virus. Zelfs voor onze opdrachtgevers is dat van grote waarde.”

Miljarden
De nieuwe onderzoeksfaciliteiten zullen bovendien fungeren als testcentrum voor geneesmiddelen die de Anima-groep zelf ontwikkelt. “We hebben hiervoor recent de start-up ANeuroTech opgericht, die de ambitie heeft om medicijnen op de markt te brengen met een omzet van vele miljarden”, aldus Buntinx. “Het gaat dan om de behandeling van Alzheimer of depressies. Hiervoor starten we zeker niet van nul, aangezien we de afgelopen tientallen jaren al erg veel knowhow in deze materie hebben opgebouwd. De weg naar succes is lang en erg kapitaalintensief. Dan is een ecosysteem als deze Health Campus, waar kapitaal en kennis worden verenigd, een mooie ondersteuning.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.