Opleiding Elektricien syntra limburg

“Corona heeft mensen doen nadenken over hun loopbaan”

Bij de start van het nieuwe academiejaar merkt Syntra Limburg dat heel wat mensen hun loopbaan zelf in handen nemen. Ze schrijven zich massaal in voor opleidingen die hen vooruit kunnen helpen in hun carrière. "Het is duidelijk dat ze tijdens de lockdown over hun toekomst hebben nagedacht en in functie daarvan nu de nodige stappen ondernemen", zegt directeur Dirk Vanstipelen.

“Van een crisis is er bij ons geen sprake. De inschrijvingen stromen zeer vlot binnen en onze opleidingen kunnen succesvol van start gaan. Op een veilige manier natuurlijk”, opent Dirk Vanstipelen. De positieve opleidingstendensen tekenen zich haarscherp af binnen het opleidingscentrum. "Op de T2-campus in Genk, een ‘hotspot’ voor techniek en technologie, merken we de grootste evolutie. Verscheidene technische opleidingen, die leiden tot jobs met veel potentieel op werk, vallen in de smaak. Ook de inschrijvingen voor niche-opleidingen, zoals drone data-expert, nemen een hoge vlucht. Daarnaast zien we eenzelfde stijging in populariteit bij onze vastgoedopleidingen, die sowieso al goed scoorden in het verleden."

De grootste stijging bevindt zich dit jaar in de IT-sector. "Met een groei van 32% zien we dat veel mensen de digitale trein niet missen", aldus nog Vanstipelen. "Vooral de verschillende development-opleidingen (java, front-end en software), zijn in trek. Voor sommige opleidingen was de belangstelling zelfs zo groot dat we meerdere groepen moesten bijmaken, zoals bij de data-analisten. Men kiest duidelijk voor opleidingen waarvan wordt verwacht dat ze jobzekerheid en toekomstperspectief bieden, vooral in tijden van crisis."

Niet alleen de opleidingstendensen zijn opvallend, Syntra Limburg ziet ook een piek in de interesse voor ondernemerschap en loopbaanbegeleiding. Dirk Vanstipelen besluit: “Wat we zien is dat mensen hun loopbaan zelf in handen nemen. Het thuiszitten heeft velen blijkbaar aan het denken gezet. Diezelfde mensen ondernemen nu actie en kiezen voor een nieuwe uitdaging.”