Nieuws Limburg Corona houdt lelijk huis op Limburgse arbeidsmarkt

Corona houdt lelijk huis op Limburgse arbeidsmarkt

Corona houdt lelijk huis op Limburgse arbeidsmarkt

Voor het eerst in 6 jaar zijn er in Limburg meer jobs verloren gegaan dan er zijn bijgekomen. Waar er vorig jaar per bedrijf nog gemiddeld 3,2 vacatures openstonden, is dat nu gezakt naar 2. Het ziekteverzuim nam toe. De oorzaak? Corona, of wat had u gedacht?

De cijfers komen uit een onderzoek dat Unizo Limburg en VKW Limburg hebben uitgevoerd bij zo’n 500 respondenten. Enkele conclusies:

– 28% geeft aan dat de werkgelegenheid daalde, terwijl 20% een stijging noteerde.
– De extra jobs situeren zich vooral in de bouw en groothandel.
– 61% ondervindt nog steeds problemen om de juiste mensen te vinden. Vorig jaar was dat nog 79 procent.
– 20% van de bedrijven verwacht dat de zoektocht makkelijker zal worden.
– Per Limburgs bedrijf staan er 2 vacatures open. Dat waren er vorig jaar nog 3,2.
– 2/3 heeft recent gebruikt gemaakt van tijdelijke werkloosheid.
– 28% rapporteert een verhoogd ziekteverzuim in de afgelopen 6 maanden.
– 1/2 gelooft dat thuiswerk na corona van toepassing zal blijven
– ongeveer evenveel bedrijven verwachten in de toekomst een stijging als daling van de tewerkstelling.

“Met het vallen van de bladeren zien we ook de eerste ondernemingen vallen”, aldus een poëtische Bart Lodewyckx van Unizo Limburg. “Voor ondernemingen die gezond waren voor de crisis is dit onaanvaardbaar. Wij herinneren onze beleidsmakers graag aan een belofte bij het begin van de crisis: de crisis mag geen enkel gezond bedrijf failliet laten gaan.”

“Uit ons onderzoek blijkt hoezeer de wereld op amper zes maanden is veranderd”, weet ook Ruben Lemmens van VKW Limburg. “Van een situatie van jarenlange creatie van extra jobs, is het nu alle hens aan dek om onze economie te vrijwaren en zoveel mogelijk jobs veilig te stellen.”

Toch zijn er volgens de werkgeversorganisaties ook lichtpuntjes. “Er zijn nog ondernemers die aanwerven en er zijn nog ondernemers die in deze donkere dagen, weliswaar voorzichtig, vooruitkijken naar betere tijden in 2021. En vooral: er zijn er ook nog die investeren in hun bedrijfscultuur en in de samenhang en betrokkenheid van de medewerkers. Dat maakt straks het verschil.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.