Creneau opent hip café in New York

Op de hoek van 5th Avenue en 26th Street in New York, vlakbij Madison Square Park, heeft het Hasseltse interieurbureau Creneau International zopas zijn Belgian Beer Café Nomad geopend. “Een springplank om de rest van de markt in de VS aan te pakken,” zegt marketingmanager Filip Janssen van Creneau.

Belgian Beer Cafés (BBC) is een concept dat in 1998 werd ontwikkeld door AB InBev om ook liefhebbers in het buitenland kennis te laten maken met de unieke Belgische bier-, café- en eetcultuur. Daarbij werd uitgegaan van de stijl en sfeer van Belgische cafés van de jaren dertig (inclusief de klok die steeds op vijf voor twaalf staat). Ondertussen zijn er al tientallen Belgian Beer Cafés in de vier continenten.

BBC NomadVoor Creneau is de opening van het Belgian Beer Café in New York een erg belangrijke gebeurtenis. Creneau is al sinds jaar en dag kind aan huis bij biergroep AB Inbev voor de inrichting van de Belgian Beer Cafés wereldwijd. Maar in de VS ligt dat anders. “In de VS zijn wij voor 100% eigenaar van het merk, en staan we dus zelf in voor het zoeken van de goede locaties en franchisenemers,” zegt Filip Janssen. Creneau heeft al twee Belgian Beer Cafés in de VS, met name op de luchthavens van Newark en Atlanta, de grootste ter wereld. “Maar dit is ander bier,” zegt Janssen, daarmee perfect in de terminologie blijvend. “Het is voor ons de eerste keer dat we een Belgian Beer Café midden in de stad openen. Hier kunnen we volledig ons ding doen. We zijn ook erg gelukkig met de locatie die we hier huren. Licht en luchtig, en bijzonder goed gelegen in het hartje van Manhattan.”

Een café, dat de Belgische biercultuur uitdraagt, openen in hartje New York is overigens geen sinecure. “Alles samen heeft het twee jaar voorbereiding gevergd,” getuigt Janssen. “Bovendien hebben we samen met biersommelier Marc Stroobandt enorm veel energie gestoken in de opleiding van het personeel. Iedereen moet alles geproefd hebben en weten hoe elk bier precies wordt geschonken en geserveerd. Iedereen moet doordrongen zijn van de Belgische bier- en eetcultuur. Het heeft wat voeten in de aarde gehad.” Het Belgian Beer Café in New York draait momenteel met een staf van maar liefst 70 mensen.