soccerlab

Cronos koopt Limburgse bedrijf SoccerLab

De Belgische ICT-groep Cronos heeft in Diepenbeek de firma QuESD overgenomen. Die is vooral gekend van SoccerLab, een ingenieus softwaresysteem dat Belgische en internationale voetbalclubs gebruiken voor video- en data-analyses van hun spelers, teams, wedstrijden en trainingen.

QuESD is een spin-off van de UHasselt. Ondernemers Eddy Schuurmans en Jim Kunnen maken er software om professionele sportprestaties te analyseren. Een product is SoccerLab, waarmee voetbalclubs als Ajax, Porto, Bayer Leverkusen of de nationale ploeg van China, beelden van de eigen spelers en tegenstanders analyseren. Hoe bewegen de spitsen op hoekschoppen? In welke hoek trapt de kapitein de strafschoppen? Wat zijn de frequente looplijnen bij het uitvoetballen? Met een simpele druk op de knop kan de coach, scout of video-analist alle parameters opvragen. Een ander product van het bedrijf is TennisLife, waarmee tennisspelers en wedstrijden onder de loep kunnen genomen worden.

Cronos, en dan meer specifiek de Limburgse dochter Wingmen, gaat nu intensief samenwerken met QuESD. Bedoeling is dat de software wordt verfijnd om de klanten nog meer kennis en inzicht te geven in hun sporters. Dit moet tevens de springplank worden naar verdere internationale expansie. Schuurmans en Kunnen zijn blij met de integratie door Cronos: “Dit geeft ons de kans om sneller door te groeien. In de sportwereld wordt het gebruik van data steeds belangrijker. Naast voetbal hebben we met TennisLife de eerste stappen gezet naar andere sporten. Dankzij de steun van De Cronos Groep kunnen we hier een versnelling hoger schakelen.”

Ann Simons, oprichter van Cronos-dochter Wingmen en zelf ex-topsporter, zal de link vormen met de nieuwste telg in de groep. “We bieden ondernemers in Limburg een stevige springplank. Samen met de UHasselt proberen we in specifieke domeinen zoals data-analyse, om wetenschap en ondernemerschap samen te brengen. Dat zullen we ook bij SoccerLab doen.”