lPMm2XlE

Dames doen demo’s onder zelfde dak

Iris Mondelaers, Marylène Madou, Goele Swenters en Liane Castermans zijn 4 creatieve vrouwelijke ondernemers die samen de markt opgaan. In Lummen brengen ze hun ontwerpen -van juwelen over kleding tot schilderijen en keramische decoratie- samen onder één dak.

"Vrouwelijk vakmanschap heeft doorheen de geschiedenis schitterende en tijdloze kunstwerken voortgebracht", weet juwelenontwerpster Iris Mondelaers. "Van textielkunstenaars die met hun handen, uit draad en stof, wonderen creëren, tot juweelontwerpers die met edelstenen en metalen ware meesterwerken vervaardigen. Vele vrouwen hebben de kunst van het vakmanschap op buitengewone wijze beïnvloed en gevormd. Vrouwelijk vakmanschap omarmt de essentie van kunst en ambacht", vindt ze.

Dat gegeven bracht Iris Mondelaers (die trouwens zopas nog bij de laatste 20 kandidaten was voor de titel Hét Product Made in Limburg) op het idee om in haar galerij in Lummen 3 andere ambachtsvrouwen uit te nodigen. "We hebben met elkaar gemeen dat we tradities koesteren en toch pioniers zijn. Stuk voor stuk zijn we vrouwen die de kracht en het doorzettingsvermogen hebben om voortdurend de grenzen van onze creatieve mogelijkheden te verleggen." En zo ontstaat innovatief ondernemerschap.

Wie zijn de 4 'straffe madammen' die in Lummen te bewonderen vallen?

Iris Mondelaers is zelf al bijna 30 jaar als juweelontwerpster actief. Ze maakt juwelen waar de kracht in de eenvoud schuilt. Ze zoekt naar unieke edelstenen die elk juweel bijzonder maken en zo door de dragers kunnen gekoesterd en doorgegeven worden. Elk juweel draagt haar stempel, letterlijk en figuurlijk.

Marylène Madou is een creatieve duizendpoot, die gekend is voor de florale toets in haar printdesigns en accessoires. Nu verlegt ze haar grenzen en stelt ze voor het eerst in haar leven schilderijen tentoon. Ze laat zich inspireren door prenten van dieren, bloemen en planten in oude boeken. Een mooi zijproject voor Madou, die deel uitmaakt van 'de Limburgse zes’.

Liane Castermans staat voor hedendaagse keramiek. Haar creativiteit vertaalt zich meestal in serviesgoed, waarin kleur een belangrijke rol speelt. Dat keramiek niet saai hoeft te zijn, is zeer duidelijk zichtbaar in haar kleurencombinaties. Haar werken vormen het perfecte decor op elke feesttafel.

Maison GMG by Goele Swenters maakt haute couture voor mannen en vrouwen. Haar creaties waren eerder al te zien in ‘Liefde voor Muziek’ waar zij de prints van Marylène Madou in prachtige ontwerpen leven gaf. Niemand minder dan Sarah Pepels van Portland droeg de kleren die zij samen ontwierpen. Ambachtelijk maatwerk dus, maar verre van oubollig.

De producten zijn nog tot 28 januari te bewonderen op zaterdag en zondagnamiddag in de Galerij Iris Mondelaers, Larenstraat 39 in Lummen.