Transpo Daniels (Foto: Sven Dillen)

Daniëls dumpt de dump van PKP

66.000 Pukkelpoppers die dagelijks een hoop bagger doorspoelen op de weide... Het is familiebedrijf DSSV – Transpo Daniëls uit Heusden-Zolder die de smurrie opruimt. “Op vier dagen tijd voeren we 1,8 miljoen liter afvalwater af”, getuigt Jens Jouck.

Op Pukkelpop is er geen gebrek aan toiletten. “In totaal staan er 600 chemische toiletten op de campings, parkings, langs servicewegen, enzovoort… Met vijf reinigingsploegen van telkens tien personen en zuigwagens maken we deze tussen 6 en 22 uur schoon."

Daarnaast staan er nog eens 560 doorspoeltoiletten en urinoirs op de festivalweide. “Porseleinen potten”, preciseert Jens Jouck, de planner van DSSV-Transpo Daniëls. "De troep verdwijnt telkens in containers van zo’n 35 m³. Achter de Dancehall staan er zo vijf . Hierin bufferen we het afvalwater om het ’s nachts te vervoeren naar zuiveringsinstallaties van Aquafin. De hinder op het rioleringsnet in de buurt blijft beperkt en we vermijden zwaar vervoer tijdens de piekmomenten. In totaal beschikken we over 25 containers, verspreid over heel het festivalterrein. Gedurende het festival voeren we zo’n 60 ritten uit met vrachtwagens met een tankinhoud van 30 m³. Reken maar uit, dat komt neer op 1.800 m³ of zo’n 1.800.000 liter afvalwater.”

Douche

Of er nooit ongelukken gebeuren? “Met nieuwe chauffeurs. Die zijn pas echt ingewijd als ze een keer helemaal onder de smurrie hebben gezeten. Er zijn zoveel handelingen die ze moeten doen. In het begin maak je wel eens een misser, maar daarna nooit meer.”

De troep op de chemische toiletten blijft beperkt. “Vroeger waren er wel eens ‘sjarels’ die de toiletten omgooiden, maar dat is voorbij. Natuurlijk maken we het wel eens mee dat ze er met twee uitkomen of dat er een zatlap in slaap is gevallen. En ja, we vinden nogal eens wat zaken terug. Zonnebrillen, smartphones… Als die uit het toilet komen, kan je er niet veel meer mee doen. We brengen het binnen bij de Lost & Found, maar dat nemen ze daar niet graag aan”, lacht Jouck.

Stinkend toiletje

Met veel beroepsernst en fierheid praat Jens over zijn job. Voor velen is andermans fecaliën opruimen de hel, maar de dertiger haalt er de nodige voldoening uit. “Voor ons is dit niet het vieste van het vieste. Wij hebben al ergere zaken geruimd, waar er zelfs maden bij komen kijken. Dit stinkt niet meer voor ons. Wij zijn wel straffer gewoon dan een stinkend toiletje. Als Limburgs cleaning- en vloeibaar afvaltransportbedrijf zijn wij bijzonder fier om onze dienstverlening te mogen inzetten op Pukkelpop.”