lieze geebelen prctfy

De 5 Strafste Onderneemsters van Limburg… Wie zijn ze?!

Ze zijn bekend, de vijf finalisten voor de titel ‘De Strafste Onderneemster van Limburg’. Wie van hen met de felbegeerde titel naar huis mag, maken we bekend op Internationale Vrouwendag, op 8 maart. We stellen ze hier al even voor!

Vrouwelijk ondernemerschap verdient nog steeds wat extra erkenning en aandacht. Daarom kiezen HBVL en Made in Limburg op Internationale Vrouwendag ‘De Strafste Onderneemster van Limburg’. Vorig jaar mocht Lieze Geebelen van Proactify uit Hasselt (foto boven) de trofee voor het eerst in ontvangst nemen. Op de website van Made in Limburg kon u tot 13 februari uw favoriete voor dit jaar nomineren. Het grote publiek én de jury hebben (50/50) nu vijf finalisten uit die stemronde geselecteerd. U kunt nu tot 3 maart via deze link een keuze maken om tot de finale laureate te komen. En dat zijn, in alfabetische volgorde:

Ann Claes (JBC)

Ann Claes nam samen met haar broer Bart in 2003 het bedrijf JBC over van vader Jean-Baptist Claes. Dat is ondertussen uitgegroeid tot de Claes Retail Group, de koepel boven de modemerken JBC, CKS en Mayerline. Ann Claes is er als chief buying officer verantwoordelijk voor alles wat er in de 200 winkels ligt. Die zijn samen goed voor een omzet van zo’n 250 miljoen euro en 1.400 medewerkers. Daarmee zijn ze de nummer drie in Vlaanderen, na H&M en C&A. De coronatijden waren meer dan uitdagend voor Ann, die duurzaamheid hoog in het vaandel draagt. Maar ondanks spelers als Primark en Shein weet de groep de concurrentie met succes aan te gaan. Ondertussen klopt de derde generatie van het familiebedrijf aan de deur.

Mieke Desplenter (Ter Dolen)

Mieke Desplenter is de oprichtster en zaakvoerster van Kasteelbrouwerij De Dool in Houthalen-Helchteren. Daar streek ze in 1993 neer om de familiale traditie van bierbrouwen voort te zetten. Ze heeft jarenlang getimmerd aan de ontwikkeling van een assortiment met acht kwaliteitsvolle bieren, die vandaag gretig aftrek vinden in de horeca, supermarkten en drankenhandels in binnen- en buitenland. Alle creaties van Mieke Desplenter zijn al in de prijzen gevallen op gerenommeerde, internationale wedstrijden. Zo werd de Ter Dolen Kriek afgelopen week nog gelauwerd met een gouden medaille op de Belgian Beer Awards.
Opmerkelijk is dat Mieke Desplenter volledig zelf haar weg heeft gebaand in de voor vrouwen atypische wereld van het bier, en dat zij de verdienste om te komen tot succesvol ondernemerschap, integraal op haar conto mag schrijven. Vandaag heeft ze met haar zoon Ike de vijfde generatie geïntroduceerd in de sector, en is ze nog steeds een echt boegbeeld en rolmodel in de wereld van de bierbrouwers.

Nadia Jansen (Group Jansen)
Nadia Jansen nam in 2008 het toenmalige Afwerkingsbedrijf Jansen in Oudsbergen over van haar vader René. En toen barstte de financiële crisis los en viel de bouwsector ongeveer op zijn gat. Als kersverse eigenaar van het bedrijf moest Nadia meteen een overlevingsstrategie uittekenen. Met zweet, bloed en tranen, maar met succes. Tegenwoordig is Jansen The Building Company de paraplu boven tal van gespecialiseerde bouwfirma’s, actief in de bouw van kantoren, ziekenhuizen en zorginstellingen, maar ook cleanrooms en zelfs in projecten voor de Einsteintelescoop. De groep haalde in 2022 een omzet van 177 miljoen euro met 430 medewerkers.

Kim Vaessen (Climatrix)
Kim Vaessen komt uit de ondernemersfamilie van de broers Jos (Vasco), Rob (Rofix, haar vader), Gerrit en Leon Vaessen uit Dilsen-Stokkem. Ondernemen zit haar dan ook in het bloed. Ze richtte in 2011 haar eigen bedrijf Climatrix op, gespecialiseerd in vloer-, wand- en plafondverwarming. Kim wist wel degelijk haar mannetje te staan in een technische omgeving gedomineerd door mannen. Ondertussen haalt het nichebedrijf een omzet van 11,5 miljoen euro met 34 medewerkers. Kim heeft nog grote plannen met haar bedrijf. Er zijn plannen om een nieuw bedrijfsgebouw op te trekken, om verder kunnen groeien in binnen- en buitenland. Met Nederland als eerste stek over de grens.

Tekla Vancleynenbreugel (Lento)

Misschien het minst gekend in de top 5, maar daarom zeker niet minder favoriet voor de eindzege, is Tekla Vancleynenbreugel. Vijf jaar geleden startte ze met haar echtgenoot Yolan Bamps het vegan restaurant Lento in Hasselt. Geen gewoon etablissement, maar eentje met de ambitie om culinair topniveau te serveren zonder vlees- of visbereidingen. En of ze het goed heeft gedaan. Lento wordt al jaren op nationaal vlak bekroond tot allerbeste in zijn soort. Meer nog: ook de tweede Lento, opgericht in Antwerpen, was meteen een instant succes. Het is de grote verdienste van Tekla dat zij de veganistische keuken naar een topniveau heeft getild en daarmee een absolute voortrekkersrol in de sector heeft gespeeld. Op basis van haar pionierswerk kan een niche in de horeca volledig openbloeien en wordt er een erg betekenisvolle en toekomstgerichte specialisatie in de markt gezet.

Wil je stemmen op één van deze vijf genomineerde onderneemsters? Breng dan voor 3 maart je stem uit via deze link! Wie uiteindelijk met de hoofdprijs aan de haal gaat, wordt bekendgemaakt op vrijdag 8 maart: de Internationale Vrouwendag! Dat de beste moge winnen!