Nieuws Limburg De beste citaten van Vlaamse ondernemers

De beste citaten van Vlaamse ondernemers

De beste citaten van Vlaamse ondernemers

Vandaag verschijnt het boek ‘Osan deure doen’ van collega Karel Cambien, redacteur van onze zusterwebsite Made in West-Vlaanderen. In zijn 20ste boek laat hij 150 West-Vlaamse topondernemers aan het woord. “Een belangrijke parallel die te trekken valt tussen West-Vlaamse en Limburgse ondernemers is hun aversie tegenover ‘Brussel’ en de ‘ons kent ons’ in het netwerken”, aldus de auteur.

In het 250 bladzijden tellende boek laat Karel Cambien West-Vlaamse ondernemers aan het woord over de essentie van ondernemen en ondernemerschap. Grote namen zijn onder meer Filip Balcaen, Christian Dumolin, Philippe Vlerick, Jean Van Marcke en Luc Tack.

Dat levert een hele reeks inspirerende citaten op:
Willy Naessens: “Ondernemen komt altijd op hetzelfde neer: zo goedkoop mogelijk aankopen of produceren, zo duur mogelijk verkopen en tussenin zo weinig mogelijk fouten maken…”
Christian Dumolin (Koramic): “In het ondernemen zijn er maar twee zaken die je nooit onder controle hebt: de beurskoers en je eigen vrouw…”
Philippe Vlerick: “Ondernemen en succes in ondernemen moet je niet meten aan de hand van statistieken over mislukkingen. Succes in ondernemen meet je wel best af aan de hand van iemands aanpassingsvermogen…”
Patrick Lefevre: “Ondernemen is zoals koersen. Net zoals in de koers moet je anticiperen op wat de andere gaan doen, en moet je voortdurend alert en vlijmscherp zijn.”

Parallellen
Of hij gelijkenissen ziet tussen een Limburgse en een ondernemer uit pakweg de Westhoek? “Natuurlijk zijn er parallellen”, aldus Karel Cambien. “Ondernemers waar ook te lande zijn no-nonsense mensen, immer hard werkend, erg sociaal en door dat alles zorgen ze voor een grote meerwaarde in de maatschappij. Al wordt dat door de vox populi, door de media en door de politiek vaak niet als dusdanig erkend. Jammer!”

Nog volgens Cambien hebben Limburgse en West-Vlaamse ondernemers vooral twee dingen met elkaar gemeen. “Ten eerste een zekere aversie tegenover Brussel. De instelling van ‘Wat we zelf doen, doen we beter’, en ‘Laat ons maar doen, we hebben Brussel niet nodig’. Een tweede gelijkenis is de zin voor netwerken, onder elkaar. In andere provincies benijden ze ons voor de sterkte van ‘ons kent ons’ en de business die daaruit voortvloeit.”

Waarom uitgerekend West-Vlaanderen zoveel topondernemers voortbrengt, citeert hij in het boek Willy Naessens: “Ik rijd ’s avonds meer dan eens het hele land door. Maar alleen in West-Vlaanderen zie ik tot lang na de werkuren nog licht branden in de kantoren.” Wat Karel Cambien vertaalt als: “Misschien werken de West-Vlaamse ondernemers het hardst van allen. En hebben ze, omgekeerd, misschien ook de slechtste work-life balans…”

‘Osan deure doen, Gezond boerenverstand van, voor en door West-Vlaamse ondernemers’ is verkrijgbaar via de auteur (karel.cambien@madeinwest-vlaanderen.be).

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.