Nieuws Limburg De ‘corona-investeringsaftrek’ wordt verlengd

De ‘corona-investeringsaftrek’ wordt verlengd

De ‘corona-investeringsaftrek’ wordt verlengd

De tijdelijke verhoging van de gewone eenmalige investeringsaftrek van 25 % was één van de fiscale steunmaatregelen van de noodregering Wilmès. Deze loopt af op 31 december 2020, maar zal volgens het regeerakkoord van de nieuwe regering De Croo met twee jaar verlengd worden. Fineko geeft een woordje uitleg.

De investeringsaftrek is een fiscale maatregel die zelfstandigen, vrije beroepsbeoefenaars en vennootschappen moet aansporen om te investeren. Zo geniet u van een bijkomende aftrek in het jaar van uw investering, naast de aftrek van de investering zelf, gespreid over de afschrijvingstermijn.

Bijvoorbeeld: u investeert 100.000 euro in een machine, schrijft deze op tien jaar af en kan dus jaarlijks 10.000 euro van uw winst aftrekken. Via de investeringsaftrek geniet u van een bijkomende aftrek van 25 % (25.000 euro) in het jaar van de investering. Aan een belastingtarief van 25 % in de vennootschapsbelasting bespaart u dus 6.250 euro. In feite subsidieert de overheid 6,25 procent van de investering.

Verlenging

Normaal gezien zou het percentage van de investeringsaftrek na 31 december 2020 terugvallen naar het standaardtarief van 8 %. In het regeerakkoord van de regering De Croo staat gelukkig dat men het verhoogd tarief van 25 % met twee jaar wil verlengen, tot 31 december 2022.

Verder valt ook te lezen dat ‘de huidige voorwaarden van de investeringsaftrek geëvalueerd en (eventueel) bijgestuurd zullen worden’. “Wij hopen dat de regering doelt op een verdere versoepeling en geen verstrenging”, vertelt Karel Verhestraeten, fiscaal jurist bij Fineko.

De investeringsaftrek kent inderdaad al vrij strenge voorwaarden:

  • Indien de investering door een vennootschap gebeurt, moet het gaan om een kmo;
  • Enkel investeringen in nieuwe afschrijfbare activa komen in aanmerking. Een investering in een bestaand bedrijfsgebouw valt uit de boot;
  • Investeringen in personenwagens zijn uitgesloten;
  • De investering moet uitsluitend voor de beroepswerkzaamheid worden gebruikt. Een laptop, gsm, of uw bureelruimte thuis die ook gedeeltelijk privé gebruikt worden, komen niet in aanmerking;
  • De activa mogen niet verhuurd worden, tenzij aan andere kmo’s of zelfstandigen die deze uitsluitend voor hun beroepswerkzaamheid gebruiken.

“U kan de investeringsaftrek enkel toepassen als u winst maakt”, vervolgt Verhestraeten. “Bij onvoldoende winst, kan u de ongebruikte investeringsaftrek slechts één jaar overdragen. Omwille van de coronacrisis heeft men echter beslist om de overdracht van de ongebruikte investeringsaftrek van 2019 uitzonderlijk gedurende twee jaar toe te staan. Zo wordt u niet dubbel gestraft als u in 2020 geen winst maakt. Wij pleiten ervoor om deze overdraagbaarheid verder te verlengen én uit te breiden naar de ongebruikte investeringsaftrek van het jaar 2020.”

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.