De Croo geeft Youston een flinke duw

Minister van Digitale Agenda Alexander De Croo gaat bedrijven als Youston in Hasselt (weldra Genk...) een fors zetje in de rug geven. Hij heeft namelijk net een wetsontwerp laten goedkeuren dat juridische gelijkwaardigheid creëert tussen een reeks elektronische transacties en handelingen op papier. Youston, dat papieren documenten digitaliseert en archiveert, ziet daarmee het aantal toepassingen en klanten allicht fors stijgen. CEO Pieter Vansynghel wil alvast 15 nieuwe mensen aanwerven eens de verhuizing van Hasselt naar Genk achter de rug is.

youston open vldYouston kon De Croo persoonlijk bedanken voor de inspanningen bij een bedrijfsbezoek dat de minister vrijdag bracht. Hij had ook de Tongerse burgemeester Patrick Dewael en Voka-voorzitter Francis Wanten meegebracht. “Vandaag bestaat er teveel juridische onzekerheid over de erkenning van elektronische diensten en documenten, wat hun gebruik in de praktijk tegen houdt,” zei De Croo. "Bedrijven, notarissen, banken, overheden… ze zullen voortaan elektronisch kunnen archiveren wanneer ze een wettelijke archiveringsplicht hebben. Dit verhoogt voor overheden en bedrijven de efficiëntie en bespaart kosten."

Dat bevestigt Patrick Dewael: “Alleen al het schepencollege produceert jaarlijks 12.000 pagina’s besluiten. Die kunnen we nu wettelijk digitaal opslaan en raadplegen. Een hele vooruitgang.”

Het wetsontwerp van minister De Croo maakt ook eindelijk de weg vrij voor elektronische aangetekende zendingen. De elektronische zegel zal het mogelijk maken om ook bedrijven elektronisch te identificeren en ondertekening namens de vennootschap toe te laten, en dit in heel Europa. Het is de bedoeling dat het wetsontwerp in de tweede helft van 2016 in werking treedt.