fakkel Martens Voka

De eerste Fakkel is voor Brouwerij Martens

De Fakkel is een gloednieuwe erkenning die voortaan jaarlijks zal worden uitgereikt aan een Limburgs bedrijf dat als absoluut voorbeeld van een familiale onderneming geldt. Met intussen de achtste generatie aan het roer en 259 jaar op de teller is Brouwerij Martens uit Bocholt de onbetwiste laureaat van de eerste Fakkel. De gemiddelde levensduur van een familiale onderneming bedraagt slechts 24 jaar.

De erkenning werd door C.E.O.-Limburg Voka Family Business Center uitgereikt aan Jan en Fons Martens. Dit gebeurde tijdens een bijeenkomst bij Grafityp in Houthalen-Helchteren, waar zo'n 75 familiale ondernemers inspiratie kwamen opdoen om de levensduur van hun bedrijf te kunnen verlengen. "Een succesvolle overdracht naar de volgende generatie is uiterst moeilijk en slaagt slechts in uiterst beperkte percentages", zeggen Voka-voorzitter Francis Wanten en CEO-president Bart Balis. "Van de eerste naar de tweede generatie overleeft slechts 30% van de familiale bedrijven. Bij de derde generatie blijft nog één op tien over en bij de overdracht naar de vierde generatie houdt slechts vier procent het vol." Een familiale onderneming wordt gemiddeld 24 jaar. Bedrijven met een leeftijd boven de 50 jaar vertegenwoordigen slechts 8 procent van de ondernemerspopulatie.

"Het mag dus zeer duidelijk zijn dat iedere familiale ondernemer tijdig moet bezig zijn met de overdracht naar de volgende generatie", aldus nog Wanten en Balis. "We weten dat één op drie ondernemers die binnen de twee jaar zijn bedrijf zal overdragen, het daar nog niet met de volgende generatie over heeft gehad... Goede en inspirerende voorbeelden moeten dus getoond worden. Zoals Brouwerij Martens.”